Novembermörker

Så är det då mörkerhöst, den period jag avskyr mest. Särskilt när det är mörkt runt nollan och ingen snö på marken och ett regndis i luften. Men i år har november varit oväntat fin, så det är bara att njuta.

Men vad ska man då göra under denna mörka period. Jo naturligtvis besöka våra fågelmatningar, som Stefan Paulin håller ordning på. Det blir också månadens tips om platser att besöka. Besök dem gärna när det är ljust, för då är fåglarna aktiva och då har du själv fått en dos dagsljus som är så viktigt. Läs mer om matningen nedanför Midsommarberget och i övre delen av Skesta hage. Vid Midsommarberget finns det en handikapparkering som du kan utnyttja om du har handikapptillstånd. Ett perfekt ställe att besöka för barnfamiljer också. Vid Skesta hage är det inte heller långt att gå och marken är relativt jämn så bra för små barn och de som har svårt att gå. Förutom de vanliga arterna som talgoxe, blåmes, nötväcka och koltrast kan till exempel även grönfink, pilfink, gulsparv, domherre, större hackspett, tofsmes, grön- och gråsiska ofta ses vid matningarna. Ibland dyker även arter som steglits, svartmes, entita, stjärtmes, trädkrypare, bofink, bergfink, stenknäck, nötskrika och fasan upp.

Foton Kenneth Olausson. Från vänster och högst upp. Talgoxe, trädkrypare, nötväcka och tofsmes.

Vilka aktiviteter erbjuder föreningen i närtid?

4 december onsdag MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 08.30 (OBS! tiden). Värd Karin Hendahl.

Sedan tar vi nya tag för 2025 – där starten för MÅNADSRUNDAN blir årets första dag – 1 januari. Start vid Örsta 8.30 (OBS! tiden). Värd Gunnar Hesse. Då är det också dags att börja med årslistan för 2025. Vilken blir den första fågeln du ser 2025?

Men vad har då hänt under den senaste tiden?

Det blev fysisk aktivitet för föreningsmedlemmarna i Klosterbacken 9 november. Risröjning. Ett fynd av en vaxskivling gjordes också under dagen. Här kan du läsa mer och titta på lite bilder.

Foto Gunnar Hesse. Risröjning i Klosterbacken.

Månadsrundan 6 november har gått av stapeln och för att vara denna mörka tid och med mycket dimma så blev det till slut ändå 35 fågelarter. Läs hela rapporten här.

Foto Gunnar Hesse. Vad syns i dimman.

Nu finns det en rapport från vår workshop om trollsländor. Det kan vara underbart att läsa om färggranna trollsländor nu när färgerna försvinner allt mer i naturen. Det finns faktiskt en trollslända som övervintrar som vuxen. Vinterflickslända – som också därför börjar flyga tidigt på våren. Läs mer här.

Kenneth Olausson. Vinterflickslända.

Den färggranna hösten

Snart bleknar hösten, men just nu gäller det att njuta över de färger som finns. Asparna i alla möjliga färger där bladen vibrerar (för att de darrar – då bladskaften är ställda i 90 grader mot bladskivan). Björkarna som går åt det gula och blekbruna, medan ekarna blir mer tydligt bruna. Här och där kan också ett gulrött fågelbär lysa upp, men allra mest syns lönnarna som gärna prunkar i rött om det har varit några kalla klara dagar eller nätter. Själva sjöängen brukar ju gå mera i gula och bruna färger, men än så länge finns en del gröna stråk här och där.

Nu när det är färre aktiviteter tänkte vi slå ett slag för olika platser som kanske inte är så välbesökta under våra exkursioner. Först ut är Kenneth Olausson som vill få dig att stanna några extra ögonblick på spången över Lingsbergsån. Läs hans berättelse och njut, och se om du själv kan uppleva en liten del av vad han har gjort. Närmaste vägen till Lingsbergsån är från parkeringen i Olhamra. Under fliken ”Hitta” kan du få vägbeskrivning till olika delar av reservatet.

Foto Kenneth Olausson. Detta kan man se i Lingsbergsån.

Vilka aktiviteter är då bestämda i närtid?

6 november onsdag. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta. 07.30. Värd Stefan Paulin.

9 november lördag. NATURVÅRDSDAG. Risröjning på Klosterbacken. Samling vid
Olhamra parkering 09:00. Värd Tryggve Engdahl.

4 december onsdag. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta. 08.30. Värd Karin Hendahl.

Men vad har då hänt under den senaste tiden?

Det blev bara tre stycken personer som rensade holkar på naturvårdsdagen 19 oktober. Totalt med de holkar som Stefan redan hade rensat har nu 275 holkar rensats och resultatet noterats. Läs mer här.

Foto Gunnar Hesse. En av holkarna som rensas och töms.

Nu har hela 269 fågelarter setts i Angarn. Det var Harry Brar som bara skådat i 3,5 år som hörde tajgasångare nära Örstastugan. Ett riktigt ädelkryss. Han berättar också hur han använde en kombination av Merlin och experthjälp för att bli riktigt säker. Läs hur det gick till och vad ädelkryss är.

Foto Kenneth Olaussson. Tajgasångare – fotad på Öland.

Nu har det sista Nattlyset genomförts. Denna gång i Skesta hage och det blev många nya arter, eftersom det är det första Nattlyset som genomförts så pass sent på året. Som tur var så höll sig temperaturen relativt högt så att insekterna kunde röra på sig. Här kan du läsa hela rapporten.

Foto Gunnar Hesse. Färgerna blir magiska med det trollska ljuset, som dock inte lockade några troll till sig.

Sträckskådning 5 oktober. Den första stunden var det dimma på Sjöbacken och Angarnssjöängen, medan det var klart hela tiden vid Hagbytippen. Till slut blev det några sträckande arter att räkna in, mest mindre fåglar som trastar och bo-bergfinkar. Läs mer här.

Foto Hans-Georg Wallentinus. 80 starar.

Oktober månadsrunda. Färggranna nypon och rönnbär lyste upp tillsammans med flera blå kärrhökar och en blåhake. 49 fågelarter fördelade(?) på 17 deltagare, allt i vackert väder. Läs mer här.

Foto Gunnar Hesse. Röda rönnbär.

Workshopen om svampar 28 september blev mycket lyckad. Alla var nöjda under ledning av Björn Bråvander och Carina Lerdahl. Många spännande namn ”lockar” till att studera även de små svamparna närmare. Vad sägs om dallergröppa, röd larvklubba eller backnopping. Hela 17 nya arter för kommunen hittades. Läs mer här.

Foto Sonia Wallentinus. De två ledarna Björn Bråvander och Carina Lerdahl.

Fler aktivitetsrapporter från 2024 hittar du här.

Vad kan man skönja i dimman

Alldeles nyss är sträckfågelräkningen avklarad – en aktivitet som binder samman fågelskådare inom hela Europa. Inom Angarngruppen blev tre olika platser aktuella, Angarnssjöängen, Hagbytippen och hemma hos oss på Sjöbacken. Det var väldigt lugnt på sträckfronten med stora fåglar, men en hel del trastar som rörde sig. Och en magisk morgon medan dimman lättade.

Foto Björn Wallentinus. Kanadagäss (och en obestämd gås) över Garnsviken.

Den här perioden är det lite lugnare med aktiviteterna i vår förening. Men kanske är det dags att hitta lite egna pärlor i reservatet. Vilken är din favoritplats? Och varför? Skicka till webredaktören, så kan vi under den mörka årstiden njuta av bilder och gamla upplevelser som du delar med dig.

Nästa aktivitet inom föreningen är årets sista Nattlys som går av stapeln 12 oktober. Samling vid Skesta hages parkering 18:00. Ulric Ilveus leder. Nu finns resultatet att läsa här.

Visst vill du hjälpa till lite med det praktiska på vår naturvårdsdag 19 oktober lördag. Holkrensning denna gång. Start kl 9.00 vid Örsta. Värd Stefan Paulin.

6 november onsdag. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta. 07.30. Värd Stefan Paulin.

9 november lördag. NATURVÅRDSDAG. Risröjning på Klosterbacken. Samling vid
Olhamra parkering 09:00. Värd Tryggve Engdahl.

Men vad har då hänt under den senaste tiden?

Sträckskådning 5 oktober. Den första stunden var det dimma på Sjöbacken och Angarnssjöängen, medan det var klart hela tiden vid Hagbytippen. Till slut blev det några sträckande arter att räkna in, mest mindre fåglar som trastar och bo-bergfinkar. Läs mer här.

Foto Hans-Georg Wallentinus. 80 starar.

Oktober månadsrunda. Färggranna nypon och rönnbär lyste upp tillsammans med flera blå kärrhökar och en blåhake. 49 fågelarter fördelade(?) på 17 deltagare, allt i vackert väder. Läs mer här.

Workshopen om svampar 28 september blev mycket lyckad. Alla var nöjda under ledning av Björn Bråvander och Carina Lerdahl. Många spännande namn ”lockar” till att studera även de små svamparna närmare. Vad sägs om dallergröppa, röd larvklubba eller backnopping. Hela 17 nya arter för kommunen hittades. Läs mer här.

Foto Sonia Wallentinus. De två ledarna Björn Bråvander och Carina Lerdahl.