Avlövat

DSC03762Har du missat förra inlägget med den vackra soluppgången? Den finns under ”Tre årstider”. Där kan du läsa om artbestämning av fåglar och hur de ska rapporteras Rekommendationeroch om ”Annat spännande än fåglar” som handlar om Artbestämning-rapportering.

Det blev dött lopp mellan rapporten från Björnexkursionen den 18 oktober och  trollsländeexkursionen den 23 augusti. Båda finns att läsa nu.

Och snart kommer…

Onsdag 5 november. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07:30. Björn Nordling. Då kan vi se vad fågelmatningarna har lockat till sig.

Tre årstider

Väddö-9965-JensJens i motljus Hannu Koho

Sommar, höst och lite vinterkänning. Det kan du läsa om i de senaste rapporterna. Årets kokooperation dras nu in med början på södra sidan. Ännu betas med frostnupna mular på den norra. Vi hoppas på att betet upptas också nästa år. Det låga gräset verkar gynna vissa fågelarter.

Matningen har dragit igång. Stefan och Björn har burit och rullat frön och automater till Midsommarbergets sydsluttning och Skesta hages snart avlövade dungar.

Karin berättar om månadens runda som blev en hel.

Väddöexkursionens utfall beskrivs av Gunnar.

Om hur det ska gå till vid artbestämning av fåglar och hur de ska rapporteras vid sjöängen, råder det kanske delade meningar om. Angarngruppen känner dock ett visst ansvar för, hur det ska gå till och har därför tagit framRekommendationerför att få ett säkrare underlag till Svalan och ge dem som inte är hemmastadda vid sjöängen bättre information.

På våra vandringar runt sjöängen märker vi ju att det också finns så mycket annat spännande än fåglar. Grodor, blommor och insekter är också intressanta att studera och känna till namnet på. På sidan Artbestämning-rapportering finns många länkar till hjälp.

Har DU synpunkter på hemsidan? Skriv!

Nordisk vildmark

Ingemar Lind – Den långsamme filmaren En recension

Christer Brostams fåglar i Angarn under Fågelbetraktelser

Varför är vattenståndet så lågt?

Kommande

Lördag 11 oktober Väddöexkursion.  Samling vid Kvarnstugan i Brottby, kl. 06.00. Värd: Carl Johan Ståhlgren. Anmäl dig till Carl Johan på calle.stahlgren@gmail.com eller via hemsidans kontktformulär.

Vi åker upp till Väddö för att förhoppningsvis se en del sträckande sjöfågel. Tidigare år har vi sett lomar, alkor, ejder, alfågel och mycket annat. Väder och vind styr vart någonstans på Väddö vi åker.

IMG_0147Björn 2013

Lördag 18 oktober. Exkursion till norduppländska Björn                      Angarngruppen besöker ön Björn i norra Upplands skärgård. Björn är en ö längst ut i havsbandet som framförallt om höstarna drar till sig rastande fåglar och det är en trevlig ö att gå runt och skåda på. Genom åren har många rariteter setts här, t.ex. eksångare, videsångare, blåstjärt och sibirisk piplärka. Är vindarna rätt kan man även ta del av ett fint sjöfågelsträck. Vi åker tidigt från Vallentuna (räkna med innan kl 05) och får båtskjuts ut till Björn från Fågelsundet så att vi är ute i gryningen. Ute på Björn går vi runt skådar som vi vill, dvs det är ingen ledarledd exkursion med skådning i grupp på det sättet men självklart delar vi med oss av våra kunskaper och obsar. Mer om Björn

Preliminärt lämnar vi ön vid 13-14-tiden. Medtag matsäck, varma kläder och stövlar eller höga kängor. Tubkikare är förstås bra om man vill spana sträck.

Antalet platser är begränsat, och vid alltför stark vind kan turen komma att bli inställd/omlagd. Anmälan till Andreas Viberg på andreas.h.viberg snabela gmail.com och uppge samtidigt om du har tillgång till bil.

Kostnad: Båt ca 250 kr per person (betalas kontant på plats), samt 18 kr/mil till bilägaren (delas av de i bilen). Tur och retur Vallentuna blir ca 36 mil.

Arr: Andreas Viberg

Både utter och vildsvin har setts i och vid sjöängen. Men också mink. Vi vill gärna att du rapporterar om du har sett mink. Helst på Artportalen eller Angarngruppens ”Kontaktformulär”. Skriv Ämne då ”Mink i sjöängen” Rapportera var och när, så får vi ett underlag att gå vidare med.

”Prenumerera numera” är en gammal slogan som fortfarande är gångbar. Nu för hemsidan.