Det är nu det ska hända. Skådaren vaknar till liv och tassar ut i eftervinterns marker. Den ena dagen tomt på allt fågelliv. Snögloppet immar på optiken. Kall vind hindrar stela fingrars skärpeinställning. Förväntade fåglar är någon annanstans. Trösten blir det varma kaffet.
Så – nästa dag, är alla där. Skådarkamrater som man inte sett sen före vintern. Åkrarna fyllda med de flesta gåsarter, med och utan bläs, vipor och lärkor. Sånglärkor i flock, med glimtar av snösparvar. Vakar med knipor, krickor och till och med sothöns. En blyg sol värmer. Så annorlunda. Gårdagens tystnad – dagens gåsoväsen. Vårkryssen ramlar in. Hur ska man hinna uppleva allt.
Som organiserad skådare, kan man ju inte missa årsmötet. Tillsammans med femtio andra kunde vi den 19 mars, bland annat få reda på vad Angarngruppen hade gjort under året, besluta om ansvarsfrihet för rätt räknade pengar och välja styrelsemedlemmar. Ordförande svingade klubban med emfas och formaliteterna avslutades snart med – Ulric Ilvéus tilldelas i år – Vattenrallen, Angarngruppens vandringspris.
Angarngruppen utsågs 2018 till Världsnaturfondens miljöhjälte i kategorin biologisk mångfald.
Samma år genomförde vi för första gången, tack vare Ulric Ilvéus’ initiativ och hängivna arbete, aktiviteterna Bioblitz och Nattlys. Det mesta av Skesta hages rika fauna och flora blev studerat och rapporterat. Ulrics fleråriga inventeringar av ett antal våtmarksfåglar vid Angarnssjöängen har också de starkt bidragit till ökade kunskaper om reservatets biologiska mångfald.
Den för dagen ”pinfärska” ”Femtio år med Angarngruppen 1968 – 2018” ingående i serien ”Meddelande från Angarngruppen”, avslutar jubileumsåret. En begränsad upplaga i färg, fanns tillgänglig för självkostnadspris 100 kr. I detta nummer 29, kan man läsa om både gruppens och sjöängens historia. Hur vi kommunicerar med medlemmarna, fågelstatistik, nya grepp med biologisk mångfald och hur vattnet mår. Ett tjugotal artiklar hopsatta av initierade medlemmar.
Sen blev det fika med mjuk? övergång till ”Ögonblick i vår svenska natur” Kenneth Olausson, har gjort nedslag på sina favoritställen. Inte bara fåglar hade fastnat i kameran. Ett brett spektrum av två, fyrfota och sexbenta djur, med olika personligheter, inramade av grönska eller passande ljus. Prisvärda bilder som också ingick i bok med samma namn. Vi fick uppleva unika ögonblick.
Länsstyrelsen har hittills fyllt på med ved vid eldplatserna på Tältholmen och Skesta hage. Det upphör tills vidare på grund av budgetåtstramningar och istället prioriteras naturvårdsåtgärder. BRYT EJ torra grenar från träd o buskar till ved. De ingår i naturens kretslopp. Ta ej heller från faunadepåer.
KOMMANDE AKTIVITETER
Prenumerera gärna. Du får ett mail när den här sidan uppdateras. Fyll bara i din mailadress i rutan ⇓⇓ Många andra har gjort det.
Lördag 30 mars. SAMEXKURSION runt sjöängen med StOF. Exkursion med tradition. Vårgästerna anländer. Hinner sånglärkor, skogs- och ringduvor fram i tid. Hur påverkar miljöförändringar ankomsttiderna. Rastande snösparvar kan bli dagens X. Dags för brun kärrhök, enkelbeckasin, skogssnäppa och sädesärla. Kommer den nya Lundbydammen med WWF-plattformen bli den succé vi hoppas på? Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin.
Onsdag 3 april. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värdpar Karin Hendahl och Per Gullberg.
OBS! Den 4 maj är en heldag 05.00 – 14.00 med tre (3) olika aktiviteter samma dag. En av vårens satsningar med WWF och länsstyrelsen. Mer här när det närmar sig, men titta i programmet redan nu.