Filmen som WWF spelade in på Den biologiska mångfaldens dag vid sjöängen är nu klar Sen den här!
Mail från WWF: Hej igen. Vi har fått många mail och tack för dagen med er. Här mer på vår hemsida även med film: Tack igen och bästa sommarhälsningar från Torbjörn Hegedüs och övriga på WWF. (Publ. 2019-06-13)
Arbetet med vägbanken mot Byksberget pågår även om det inte syns. Bygghandlingar med specifikationer ska godkännas så rätt material hamnar på plats denna gång. (Publ. 2019-06-11)
Nattsuddande skådare försöker fånga försvinnande små ljud med parabol och hörlurar. Årets nattsångartur en fredag kväll till lördag morgon gick i närområdet. Ulric Ilvéus var nattens värd och rapporterar resultatet. (Publ. 2019-05-10)
Vackra blommor välkomnar redan på parkeringen de morgonpigga skådarna till junis månadsrunda. Gunnar Hesse och Karin Hendahl beskriver försommarprakten. På bilden sitter en för stunden tyst och osynlig vaktel. En av flera som gästat omgivningarna några dagar. Den mindre flugsnappare har hållit ut länge i väntan på en partner. Kan det bli nå´tt?
Hagtorn sticker ut i försommarskrud. En del av sjöängens annars blygsammare växtlighet. Vildsvinen bökar och Länsstyrelsen stökar. Nu har det kommit upp skyltar som förklarar stöket. Böket kommer vi att ta upp i höst på samrådsmöte. Nu börjar ”sommargästerna” att vända söderut efter att ha gjort sitt. Svartsnäpporna börjar dyka upp igen. (Publ. 2019-06-08)
Det är enfaldigt att blunda för mångfalden. Alla ingår vi i olika näringskedjor.
>Du som prenumererar och läser via e-post. Klicka här för att uppdatera sidan.<
Maj månad var innehållsrik med invigning av WWF-plattformen under aftonfalkens skugga. Det traditionella Sitt-o-Glo på Midsommarberget startade i dimma och Den biologiska mångfaldens dag i samarbete med WWF genomfördes i perfekt väder. Månaden avslutades med årets Bioblitz med risk för regn. En i raden av inventeringar av Skesta hage. Våra rapportörer Gunnar Hesse, Stefan Paulin och Björn Nordling har skrivit om detta och Karin Hendahl och Roffe Andersson har fotat.
Det kan du läsa om här ⇓
Den biologiska mångfaldens dag
Mats Gothnier – tack för ditt stora engagemang i Angarnssjöängen och för det goda samarbetet Länsstyrelsen och Angarngruppen. Mats arbetar på Enheten för Naturskötsel på Länsstyrelsen i Stockholms län. Angarnssjöängen är ett av många naturreservat och skyddsområden inom länet. Bilden är från invigningen av WWF-plattformen vid Lundbydammen, som är några av Mats initiativ. /Angarngruppen
Vår Facebooksida är aktiv med många aktuella och fina bilder från sjöängen.
Artrallyt pågår. Tätkampen är hård. Två tredjedelar av kvartalet har passerat. Hur ska det gå? Kommer ”höjdarna” att avgöra?
Toaletten i Örsta funkar igen!!
Mindre hackspett har inventerats under våren med magert resultat. Lämpliga revir tycks vara tomma. Har den mindre minskat totalt är frågan som inventerarna under Kjell Erikssons ledning försöker lösa inom ”vårt” område. Inventeringen pågår och rapport bör komma under året.
Ubbysjön – en liten sjö norr om Vallentunas bebyggelse vid vägen till Lindholmen. Där har ett spångsystem byggts över vattnet med möjlighet att komma närmare fågellivet, kompletterat med en stig runt sjön. Angarngruppen har hjälpt kommunen med inventering. Anläggningen invigdes i regn av kommunalrådet Parisa Liljestrand och kommunekologen Anders Dagsberg. Foto Monica Ahlberg.
Vi fortsätter oförtrutet hela sommaren. I juni hittar du bland annat Nattsångare och i juli Växter, fjärilar och andra insekter och till det också Nattlys. Det finns mycket att välja på.
KOMMANDE AKTIVITETER
Onsdag 5 juni. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin.
Fredag 7 juni – lördag 8 juni. NATTSÅNGARE. Ett nattligt äventyr med sång. Samling vid Örsta parkering. Preliminär tid 21.30. Kan ändras något beroende på vilka lokaler som ska besökas. Nattens temperatur påverkar också aktiviteterna. Värd Ulric Ilvéus, som också har rekognoserat inför turen. Samåkning om möjligt. Läs på startsidan när det närmar sig.
Onsdag 3 juli. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Tryggve Engdahl
Söndag 7 juli VÄXTER, FJÄRILAR OCH ANDRA INSEKTER. Du får hjälp med att hitta och artbestämma. Samling vid Skesta hage parkering 10.00. Värd är Gunnar Hesse.
Lördag 13 juli NATTLYS. Gör något annorlunda en lördagkväll. Angarngruppen glömmer fågellivet en stund (men inte helt), sätter upp ljusfällor och ser vad som händer. Nattfjärilar och andra skymningsflygare som man inte brukar se, kan avslöja sig mot vita duken. Vi tittar och artar tillsammans med duktiga entomologer från Stockholms Entomologiska Förening. Start vid parkeringen i Skesta Hage 22:00. Du behöver inte ta med något, mer än kvällsfika, som kan vara trevligt. Vi håller på så länge något flyger, beroende på väder och vind. Kvällens värd är Ulric Ilvéus. Foto Jens Johansen.
Onsdag 7 augusti MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin.
Onsdag 4 september MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Karin Hendahl