Förändringstid

Björn Nordling har nu skött webbplatsen i tolv år. Det är nu dags att byta till ny ansvarig. Sonia Wallentinus med teknisk backup av Roland Olsson tar nu över. Det har varit ett nöje att förmedla information om föreningen och verksamheten och jag hoppas att du som läsare har varit nöjd.(Publ. 2024-05-23)

Visst gick det fort – den första halvan av maj. Men än finns det tid kvar för att leva med i den förändringstid som våren är. Det är mycket annorlunda att sitta på altanen och skriva inlägg med enträgna blåmesar, grönsiskor och nötväckor pipande och gnisslande i  häcken. Ringduvan kuttrande i björken, omedveten om koltrastarnas kör bortom hustaken. Gröngölingen – ja vad gör den – hojtar i aspen. Gräsklippare och moppeknatter nästan överröstad av ärtsångaren, får man på köpet när man tomtskådar. Annorlunda mot innelivet en novemberkväll med datorn på knäna och vårens program ska skrivas in. Foto Kenneth Olausson.


SittoGlo – Angarngruppens svar på Gökotta, Skapade en lång lista med fågelarter. Hann göken fram i tid? Fler fåglar än skådare? Stefan Paulin stod för artlistan och samordning. Stefan skriver Foto Gunnar Hesse.

Ringmärkning i Angarnssjöängen har skett vid olika tillfällen sedan 1930-talet. Till en början lite sporadiskt och fram till 1971 hade 297 fåglar ringmärkts. Mellan 1972–1981 gjordes en större organiserad satsning och då ringmärktes över 10 000 fåglar. Hur blir det nu? ⊗

 

 

Majrundan, Många par ögon och öron missade nog inte många arter. Läs om vad man såg och hörde. 

Fågeltornskampen är också genomförd. Från WWF-plattform bevakades Grävlingsholmens omgivningar i 8 timmar med optik och elektronik förstärkande syn och hörsel. Stefan Paulin rapporterar med artlista till bilder.


Anmäl dig till kursen i kärlväxter. Du får chansen att fråga en expert och få rätt svar . Se 15 juni under Kommande aktiviteter ⇓

Kärlväxterna omfattar barrväxter, blomväxter, gräs, halvgräs, ormbunkar m. m. – eller helt enkelt växter som leder näringsämnen och vatten i ”kärlsystem” i stammen


KOMMANDE AKTIVITETER

25 maj lördag NATTLYS i Angarnssjöängens naturreservat 2024. Samling vid fd Naturum kl 21.45 för gemensam promenad till uppställningsplatsen. Vi lyser så länge något flyger.

Den biologiska mångfalden är mycket viktig och för att förstå detta genomför Angarngruppen ett antal aktiviteter årligen för att kartlägga den och rapportera in resultatet till Länsstyrelsen och Artportalen.
Inga förkunskaper behövs utan vi hjälps åt att artbestämma och räkna de arter som lockas fram med hjälp av den utrustning vi sätter upp och använder. Starka lampor belyser vita ytor i nattmörkret. Genomföras tillsammans med duktiga experter från Entomologiska föreningen i Stockholm. Mer info? Fråga Ulric  ulric@ilveus.se


JUNI

5 juni onsdag MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin.


7 – 8 juni  fredag – lördag. NATTSÅNGARE. Ett nattligt äventyr med sång. Samling  vid Örsta P  21.30. Ev. samåkning. Vi håller igång till det ljusnar och kanske lite till. Värd Ulric Ilvéus.


15 juni lördag Lär dig mer om kärlväxter av ett proffs!
Samling vid fd Naturum 09.00-16.00  Angarngruppen genomför en heldags workshop med Mora Aronsson (ordförande i Svenska Botaniska Föreningen) som ciceron.
Workshopen är helt gratis.  Vi börjar med en teoridel för att sedan gå ut i fält för att lära oss mer om växterna i deras naturliga miljö. En lättare lunch samt kurslitteratur ingår.
Det finns just nu ett 10-tal platser kvar till denna spännande dag och först till kvarn gäller. Se hur du anmäler dig och få mer information om denna och kommande tre workshops via denna länk Kurser.
Säkra din plats redan nu till denna garanterat intressanta och lärorika dag.
Välkommen! Läs mer > Workshoppar i artkunskap vid Angarnssjöängen 2024


15 juni lördag. NATTLYS i Angarnssjöängens naturreservat 2024
För mer information se 20 april. Starttid och samlingsplats kommer att meddelas två till tre veckor föreSamordnare Ulric Ilveus ulric@ilveus.se

Sköna maj – välkommen …

OBS! Fågelskådningens dag söndagen den 5 maj är inställd på grund av förväntat dåligt väder.

Workshops i artkunskap vid Angarnssjöängen. 2024 genomförs fyra workshops med syftet att förmedla kunskap om artgrupper som är mindre kända för medlemmar inom Angarngruppen och andra naturintresserade.

Artgrupperna är kärlväxter, svampar, trollsländor och spindlar. Varje workshop genomförs med välkänd expert som handledare.

         

ANMÄLAN och mer info


Fågeltornskampen är nu genomförd. Från WWF-plattform bevakades Grävlingsholmens omgivningar i 8 timmar med optik och elektronik förstärkande syn och hörsel. Stefan Paulin rapporterar med artlista till bilder.

Majrundans skribent – Gunnar Hesse  – får utveckla rubriken. Studentsångarna har ju inte monopol på sång. Nu är det också sångfåglarnas tur. Att det var en helgdag som som sammanföll med  onsdagsrundan och dessutom ett angenämt väder för fåglar och fika underlättade vandringen runt sjöängen. Läs om vad man såg på majrundan Vattennivån har sjunkit något  till 9,72 m.ö.h så ingen bör ha fått blöta fötter.

Fågelsångskursen är avslutad i tid. Alla tre delarna finns samlade under Aktiviteter Kurser. Något för den som inte kom med på kursen.  Så nu bör vi vara några fler som kan tolka näbbljuden.

Spillkråka Foto Kenneth Olausson.

Det är tätt mellan aktiviteterna. Det gäller att hänga på så inte våren springer förbi.

Har du missat tidigare inlägg? Två ligger nederst på sidan.


AKTUELLA AKTIVITETER

5 maj söndag FÅGELSKÅDNINGENS DAG. Angarngruppen är ”Din värd i fågelvärlden”. Fråga  de gula västarna som rör sig mellan vindskydden vid Örsta och Lundbydammen 10.00-12.30 om fåglar och sjöängen. Värd: Gunnar Hesse


11 maj lördag SITTOGLO Bara lyssna och titta på Midsommarberget. Har du svårt för att gå upp tidigt på morgonen, men ändå är nattuggla? Då kan det passa dig. Kom och gå när du vill. Toppen bemannad 11 maj 00.00 – 12 maj 14.00. Värd Stefan Paulin. Det kan bli fler än 90 arter?

25 maj lördag. NATTLYS i Angarnssjöängens naturreservat 2024
För mer information se 20 april. Starttid och samlingsplats kommer att meddelas två till tre veckor föreSamordnare Ulric Ilveus ulric@ilveus.se

 

Extra!

OBS! Fågelskådningens dag söndag den 5 maj är inställd på grund av dåligt väder.

AKTUELLA AKTIVITETER

4 maj lördag FÅGELTORNSKAMPEN. I år skådar vi från både WWF-plattformen över Lundbydammen, Klosterbacken och Åstaåkrarna och från Fågeltornet över de centrala delarna av sjöängen. Vilken grupp kommer att se mest? Båda startar 05.00. och slutar 13.00. Värd på plattformen Stefan Paulin. Värd i fågeltornet blir ej utsedd. Häng på! Kom, skåda och gå när du vill.


5 maj söndag FÅGELSKÅDNINGENS DAG. Angarngruppen är ”Din värd i fågelvärlden”. Fråga  de gula västarna som rör sig mellan vindskydden vid Örsta och Lundbydammen 10.00-12.30 om fåglar och sjöängen. Värd: Gunnar Hesse


11 maj lördag SITTOGLO Bara lyssna och titta. Har du svårt för att gå upp tidigt på morgonen, men ändå är nattuggla? Då kan det passa dig. Kom och gå när du vill. Toppen bemannad 11 maj 00.00-14.00. Värd Stefan Paulin. Det kan bli fler än 90 arter? Gott om parkeringsplatser.


25 maj lördag. NATTLYS i Angarnssjöängens naturreservat 2024
För mer information se 20 april. Starttid och samlingsplats kommer att meddelas två till tre veckor föreSamordnare Ulric Ilveus ulric@ilveus.se