Nu är det individrikt

De är aldrig så individrikt som den här årstiden – när alla djuren har fullt med ungar. I år har vädret varit väldigt omväxlande med kyla och värme, regn och solsken, blåst och vindstilla. Så skörden av bär som smultron och körsbär (ofta fågelbär) är enorm. Fågelbären är något som alla trastar uppskattar. Så håll ögonen öppna nu.

Nästa månadsrunda 7 augusti leds av Karin Hendahl. Som vanligt ses vi kl 07:30 vid Örsta. 

Nästa nattlys samling 10 augusti vid Olhamras parkering 21:00. Denna gång inventerar vi Klosterbacken och så att vi kan undersöka nattinsektslivet runt hela Angarnssjöängen.

Våra workshops om trollsländor (10 augusti) och om spindlar (24 augusti) står också på programmet i augusti. Nu är det dags att anmäla sig till workshopen om spindlar. Det är begränsat antal platser och anmälan görs via mail till ulric@ilveus.se. Här hittar du mer information.

En hel del har redan hänt i juli.

Till slut blev nattlyset av 22 juli och Skesta hage undersökt. Själv blev jag fascinerad av de två bålgetingar som somnade efter att ha pratat ett tag med varandra med antenner. Huvud mot huvud. Läs mer om vad som sågs här.

Bålgetingar. Foto Sonia Wallentinus.

Söndag14 juli, var det växter, fjärilar och andra insekter som studerades, men vädret var inte det allra bästa och endast nio dagfjärilsarter hittades. Tyvärr såg ingen den svartfläckiga blåvingen. Men läs mer om vad som hittades här.

Gräsgrön guldbagge. Foto Gunnar Hesse.

Bioblitzen i Skesta hage 6:e juli samlade flera deltagare. Själv blev jag fascinerad av det lilla Lysingbiet som Francois-Xavier Bonnevie hittade. En liten hona kunde vi bestämma. På kvällen undersöktes vilka fladdermöss som fanns i hagen. Här kan du läsa mer.

Lysingbi. Foto Sonia Wallentinus.

Månadsrunda för juli genomfördes 3:e juliTuren gick via Midsommarberget, Byksberget, Grävlingholmen, Klosterbacken, Skesta hage och Hackstakullen. Det mesta av turen i uppehållsväder. Värd var Gunnar Hesse. Mer att läsa hittar du här.

Midsommarberget. Gunnar Hesse.

Juli – massor av arter överallt

OBSERVERA ATT KVÄLLENS NATTLYS ÄR FLYTTAT P.G.A. DÅLIGT VÄDER.

OBS FLYTTAD. Måndag 22 juli kan du följa med ut på NATTLYS i Angarns-sjöängens naturreservat. Den här gången blir det i Skesta hage. Troligen kollar vi också om det finns några fladdermöss ute i natten. Det här kan vara ett spännande arrangemang både för stor och liten. Samling vid parkeringen, Skesta Hage, kl 22:30Samordnare Ulric Ilveus.

Dagen efter, söndag14 juli, är det VÄXTER, FJÄRILAR OCH ANDRA INSEKTER. Högtid för  lepidopterologer. Du får hjälp med att hitta och artbestämma. Samling vid Skesta hage parkering 10.00. Värd Gunnar Hesse. Även denna programpunkt är rolig för alla åldrar.

Kom ihåg att anmäla dig till vår workshop om trollsländor med Magnus Billqvist 10 augusti. Det skulle vara kul om några yngre är intresserade. Vi har fyra platser kvar till juniorer (yngre än 20 år). Nu kan du anmäla dig till vår workshop om spindlar som går av stapeln 24 augusti. Det är Kajsa Mellbrand är ciceron och ska lära oss mer om spindlarna. Det är begränsat antal platser och anmälan görs via mail till ulric@ilveus.se.
Här hittar du mer information.

Men innan dess är det dags för månadsrundan i augusti som leds av Tryggve Engdahl. Tid och plats meddelas senare.

Glädjande kan vi också berätta att Angarngruppen har fått tillstånd att börja ringmärka fåglar. Så snart kan du läsa mer här, men till dess läs mer om planerna i Vallentuna nya.

Några flitiga naturvårdare drog upp örnbräken i Skesta hage 26 juni under ledning av Tryggve Engdahl. Flera säckar hann det bli på bara några timmar. Nu får vi se om det blir bättre för bl.a. den svartfläckiga fjärilen. Mer att läsa hittar du här.

Månadsrunda för juli genomfördes 3:e juli. Turen gick via Midsommarberget, Byksberget, Grävlingholmen, Klosterbacken, Skesta hage och Hackstakullen. Det mesta turen i uppehållsväder. Värd var Gunnar Hesse. Mer att läsa hittar du här.

Bioblitzen i Skesta hage 6:e juli samlade flera deltagare. Själv blev jag fascinerad av det lilla Lysingbiet som Francois-Xavier Bonnevie hittade. En liten hona kunde vi bestämma. På kvällen undersöktes vilka fladdermöss som fanns i hagen. Här kan du läsa mer.