Har du ögonen på skaft – för då är det dags att räkna ögon

Nyss gick ett mycket lyckat workshop om spindlar, lördag 24 augusti. Här kan du läsa mer om det.

Foto Roffe Andersson. Ett spindelnät i morgondagg.

Det är verkligen olika ögon trollsländor och spindlar har. Trollsländorna har många enskilda ögon (facetter), och det kan vara så många som 40 000 som ingår i ett öga,. Det är inte undra på att de har en jättegod syn och är fenomenala rovdjur. Tänk att så många ögon kan samordna informationen och anfallet i en så lite kropp/hjärna. Spindlarna å andra sidan har bara upp till 8 ögon. Ögonen är också av ett enklare slag. Visste du att mycket av de luftplankton som t.ex. tornseglare lever på är små spindlar. Kanske är det en spindel av mattvävarna – de med de daggiga näten man kan se fuktiga morgnar på eftersommaren.

Det har varit ganska torrt i sommar och vattnet i Angarngssjöängen har successivt minskat även om det då och då kommit en del skyfall. Gunnar Hammar som kollar dammen två gånger i månaden rapporterar att det finns färska utterspår där. Så håll korpgluggarna öppna.

NATTLYS Vi samlas 19:30 vid Grillplatsen/Vindskydden i Örsta lördagen den 14 septemberSamordnare Ulric Ilveus ulric@ilveus.se

Lördag 21 september ordnas Lilla Sitt-o-glo. Enligt det som blivit en tradition, genomför vi även detta år en kortare variant av vad som kallas Sitt-o-glo. Det innebär att vi skådar fågel från en enskild plats under hela perioden. I detta fall är platsen den lilla platån på NO-änden av Byksbergsdungen. Aktiviteten pågår under tiden klockan 06:00 och klockan 12:00 och det finns då minst en ansvarig på plats. Som deltagare kan man komma och gå när som helst under denna period. Utmaningen är att överträffa fjolårets artlista på 61 arter, vilket är det bästa resultatet sedan starten 2019.

Vill du anmäla dig till workshopen om svampar 28 september. Det är begränsat antal platser och anmälan görs via mail till ulric@ilveus.se. Här hittar du mer information.

MÅNADSRUNDA 2 oktober onsdag. Samling vid Örsta. 07.30. Värd.

Lördag 5 oktober går en sträckräkning av stapeln. Den här räkningen görs över hela Europa – fascinerande eller hur. Mer information kommer.

Onsdagen den 7 augusti avled vår avhållne vän och kollega Björn Nordling efter en lång och tapper kamp mot en gradvis sviktande hälsa. En mycket uppskattad naturmänniska har lämnat oss med stor saknad och sorg. Våra tankar av deltagande i sorgen går till Cesse och till Björn av tacksamhet för vänskap och ovärderliga bidrag.
Gunnar Hesse ordförande
P.S. Jag återkommer med en minnesruna i nästa nummer av Rallen.

Vad som hände på MÅNADSRUNDA 4 september, kan du läsa här. Rundan leddes av Tryggve Engdahl. Dagen började som en dimmig dag, men slutade med strålande sol. Hela 63 fågelarter blev det.

Foto Karin Hendahl. Tät dimma över sjöängen.

Nattlyset har gått av stapeln och resultatet hittar du här. Det var en spännande tillställning med många arter.

Foto Ola Asteman.

Nu är den lyckade workshopen om trollsländor genomförd. Mer information om resultatet kommer här.

Trollsländejakt. Foto Sonia Wallentinus.

Nu finns resultatet från månadsrundan i augusti som leddes av Karin Hendahl. Den här gången fick deltagarna även lära sig en del om växter. Hela 63 fågelarter noterades. Läs om rundan här.

Nässlor, älgört och fackelblomster nära spängerna. Foto Karin Hendahl.

Dags att suga ut det sista av sommaren!

Onsdagen den 7 augusti avled vår avhållne vän och kollega Björn Nordling efter en lång och tapper kamp mot en gradvis sviktande hälsa. En mycket uppskattad naturmänniska har lämnat oss med stor saknad och sorg. Våra tankar av deltagande i sorgen går till Cesse och till Björn av tacksamhet för vänskap och ovärderliga bidrag.
Gunnar Hesse ordförande
P.S. Jag återkommer med en minnesruna i nästa nummer av Rallen.

Är semester slut eller snart slut? Känns det trist? Då är det bäst att suga ut det bästa under kvällar och helger.Då känns det bättre och krafter sparas till vintern! Och vad är inte bättre då än att tillbringa tiden vid Angarnssjöängen?

Fortfarande finns platser kvar  till workshopen om spindlar 24 augusti. Det är begränsat antal platser och anmälan görs via mail till ulric@ilveus.se. Här hittar du mer information.

Och nu går det att anmäla sig  till workshopen om svampar 28 september. Det är begränsat antal platser och anmälan görs via mail till ulric@ilveus.se. Här hittar du mer information.

Nattlyset har gått av stapeln och resultatet hittar du här. Det var en spännande tillställning med många arter.

Nattlyset nr 5. Foto Ola Alsterman.

Nu är den lyckade workshopen om trolländor genomförd. Mer information om resultatet kommer här.

Jakt på trollsländor i blåsigt väder. Foto Sonia Wallentinus.

Nu finns resultatet från månadsrundan i augusti som leddes av Karin Hendahl. Den här gången fick deltagarna även lära sig en del om växter. Hela 63 fågelarter noterades. Läs om rundan här.

Nässlor, älgört och fackelblomster nära spängerna. Foto Karin Hendahl.

Men vad hände i juli?

Från vänster till höger. Bålgetingar. Foto Sonia Wallentinus. Gräsgrön guldbagge. Foto Gunnar Hesse. Lysingbi. Foto Sonia Wallentinus.

Till slut blev nattlyset av 22 juli och Skesta hage undersökt. Själv blev jag fascinerad av de två bålgetingar som somnade efter att ha pratat ett tag med varandra med antenner. Huvud mot huvud. Läs mer om vad som sågs här.

Söndag14 juli, var det växter, fjärilar och andra insekter som studerades, men vädret var inte det allra bästa och endast nio dagfjärilsarter hittades. Tyvärr såg ingen den svartfläckiga blåvingen. Men läs mer om vad som hittades här.

Bioblitzen i Skesta hage 6:e juli samlade flera deltagare. Själv blev jag fascinerad av det lilla Lysingbiet som Francois-Xavier Bonnevie hittade. En liten hona kunde vi bestämma. På kvällen undersöktes vilka fladdermöss som fanns i hagen. Här kan du läsa mer.

Månadsrunda för juli genomfördes 3:e juli. Turen gick via Midsommarberget, Byksberget, Grävlingholmen, Klosterbacken, Skesta hage och Hackstakullen. Det mesta av turen i uppehållsväder. Värd var Gunnar Hesse. Mer att läsa hittar du här.