Den 21 december gick solen upp 8:43 och klockan 10:20 inföll vintersolståndet, så nu har det vänt. Solnedgången var klockan 14:48.
Varför inte utnyttja de mörka kvällarna innan det blir alltför ljust genom att studera natthimlen. Hans-Georg Wallentinus berättar här lite om de planeter du kan se nu. Du kan också passa på att studera månen, den brukar se maffig ut i en tubkikare. Det kan kanske vara en ingång till ett naturintresse för barn och ungdomar. Just den 21 december är den dock i nedan och du får vänta på fullmånen till den 13 januari.
Är du ute mitt på dagen kan du ju också titta efter vinterståndare och kanske lägga upp några fina foton på instagram eller vår facebooksida. Läs lite mer här så får du tips.
Redan 1 januari är det dags för den första aktiviteten i Angarngruppen då Gunnar Hesse kommer att leda den allra första MÅNADSRUNDAN 2025. Start som vanligt (under december och januari) 8.30 vid Örsta. Då har du chansen att börja på din nya årslista!
I januari (18 januari) går EXKURSION ÖRNKOLL av stapeln. Det innebär att vi räknar örnar tillsammans med många andra i Mälardalen. Och den 26 januari är det dags att räkna FÅGLAR INPÅ KNUTEN I SKESTA HAGE, detta tillsammans med matningar i hela landet. Här kan du läsa lite mer om våra matningar. Du kan även vara med i räkningen med ditt eget fågelbord och få inspiration om vad du ska mata med och vilka fågelarter du kan se. Här kan du läsa mer om riksaktiviteten som pågår mellan 24 – 27 januari. Här kan du se programmet för 2025 så långt det är beslutat.
Men vad har då hänt under den senaste tiden?
Sista månadsrundan för året har nu genomförts. Den avslutades traditionsenligt med glögg. Alla var mycket nöjda med exkursionen, vare sig det nu berodde på glöggen eller det fina vädret och obsarna. Till slut blev det 26 arter, med varfågel och duvhök som extra roliga kryss. Här kan du läsa mer.
Vill du veta lite mer om statistiken för antal fågelarter på de olika rundorna kan du titta på Stefans sammanställning.