Omstart

Nu har det väl varit fyra staurur (snöfall på staren) och absolut minst tre på sånglärkan, så är vintern över nu? Det är nog lite olika vilken folktro eller annat man litar på.

Men hur som helst så har huggormarna börjat vakna, fotot ovan är en beskuren bild av Maria Fremme. Kenneth Olausson m.fl. har nu börjat inventera huggormarna när de vaknar i sina vinterkvarter. ”Hej, den första inventeringen av huggorm genomfördes idag (20 mars). Vi hittade sex övervintringsställen denna första dag. Tre är kända, Midsommarberget, Tältholmen och utloppet. Men tre kände jag inte till, Byksbergsdungen, Skesta hage och Lilla Ekhammaren. Vi kommer att leta vidare i nästa vecka då bland annat Klosterbacken står på tur.” Inte minst har huggormarna setts på facebook där många fantastiska bilder har lagts upp. 

En annan ormbild. Foto Gun Larsson.

Den här årstiden är det också bra att kanske kolla lite vilka fågelarter som syns i Angarnssjöängen. På den här länken kommer du direkt till Artportalen och kan se dagens obsar. Många fina fototillfällen finns också och denna bild har jag fått hjälp av Tony Persson. Vilken trio!

Förkovra dig också i Kenneths och Eriks information om hur man kan identifiera kön och ålder på fåglar. Du kan läsa om fjällvråkvarfågel och snösparv.

Här kommer också en liten bonusbild från Anders Vass, där man tydligt kan se hur man kan skilja på mindre sångsvan och vanlig sångsvan. Bilden talar för sig själv.

Foto Anders Vass.

Vad händer närmast?

2 april onsdag. MÅNADSRUNDA. Värd Kenneth Olausson. Samling vid Örsta 07.30.

Årsmötet är bestämt till 7 april i Mathiasgården, som ligger vid Vallentuna kyrka. Efter årsmötet håller Gunnar Hesse ett populärvetenskapligt föredrag med titeln ”En kort inblick i skalbaggarnas fascinerande värld – med fokus på Angarnssjöängen​”. Årsmöteshandlingarna.

Vad har då hänt under den senaste tiden?

DEn 29 mars gick en exkursion tillsammans med StoF av stapeln. Gunnar Hesse ledde exkursionen medan Marie Louise Hesse tillsammans med fotade tillsammans med Hugo Isaksson. Ulric Ilveus letade upp arter. Så bra sammarbete. Läs mer här.

Sädesärla. Foto Hugo Isaksson.

Månadsrundan 5 mars har gått av stapeln, med havsörn, sädgäss, sånglärka, tofsvipa redan när de 30 deltagarna bara hade kommit till Lundbydiket. Rapporten har publicerats här.

Foto Carl Jan Risberg.

Ett inspirerande föredrag om ljud hölls av Teet Sirotkin 3 mars. Förutom teknik dök vi ned i ljudbilder från många fågelgrupper, bl.a. ugglor, hackspettar, korsnäbbar och en del mycket svåra rariteter.

Ringmärkning och fågelflytt
Vid föreläsningen 13 februari berättade Ian Henshaw övergripande om hur ringmärkning går till. Ian leder ringmärkningen i Angarnssjöängen. Han berättade också om fågelflytt, strategier och flyttvägar. 

De första vårfåglarna är här

Bilden ovan är ett sonogram som visar hur en ljudfil med kattuggla ser ut. Nedan finns en ljudfil med kattuggla och sothöna. Den filen är inspelad i april 1975. Kattugglehonan sitter i skogskanten norr om fågeltornet och ”klävittar” och hanen svarar från Kusta. Sothönsen låter höra olika läten. Passa på att åka ut och lyssna efter ugglor, för nu är det tid för dem. Du kan hitta fler ljudfiler här Lyssna på Angarn.

Det är mycket man kan upptäcka med hjälp av öronen i naturen. Idag kan man också ha hjälp av apparna Birdnet eller Merlin. Men var lite kritisk för ibland är inte apparna jätteduktiga (ännu).

Som naturälskare är det en gåva att t.ex. höra sånglärkan sjunga medan många andra hukar sig en kall grå vårdag. Men man märker också tidigt av att hörseln degraderas tidigare än man ofta tror. Än hör jag kungsfågel, men blev smått chockad när jag bara hörde gräshoppssångaren när ljudstrålen kom rakt in örat. Lätena ligger väl på ungefär samma frekvens, men det är också ljudstyrkan och annat som kan spela in om man hör eller inte. Men nu finns många tekniska hjälpmedel som kan hjälpa oss att hålla kontakten med naturen.

Vet ni var vår ordförandes favoritplats är i Angarnområdet – ju strax utanför naturreservatet. Men varför det? Om du är medlem kan du läsa mer om detta i Rallen. Och kommer du till årsmötet kan han efter årsmötesförhandlingarna berätta om detta och om skalbaggar som är hans specialintresse.

Förkovra dig också i Kenneths och Eriks information om hur man kan identifiera kön och ålder på fåglar. Du kan läsa om fjällvråk, varfågel och ett alldeles färskt inlägg om snösparv.

Efterlysning
Vi söker en inventerare som kan ta över en sommarpunktrutt, som är förlagd mellan Storsjön vid Lindholmen och Angarnssjöängen. Rutten påbörjas vid bryggan i norra delen av Storsjön och går vidare genom odlingslandskapet öster om Storsjön och fortsätter sedan genom skogen ned mot Angarnssjöängen samt avslutas med de sista räkningspunkterna vid Lappdal och i Skesta hage. Lämplig tidpunkt för inventeringen ligger kring månadsskiftet maj – juni, då flertalet fåglar har anlänt. Inventeringen består av att man under fem minuter räknar alla observerade fåglar vid 20 olika fasta punkter som lagts ut i terrängen. För att inventera bör man vara väl förtrogen med den svenska fågelfaunan – fåglarnas utseende
och inte minst deras olika läten. Båda inventeringarna organiseras och utvärderas av Ekologihuset vid universitetet i Lund. Är du intresserad av att ta över någon av dessa inventeringar – hör av dig till Kjell enligt nedan, så ger han all den information som behövs.
Kjell Eriksson erikssonkjell162@gmail.com

Vad händer närmast?

29 mars lördag EXKURSION MED StOF. Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin.

2 april onsdag. MÅNADSRUNDA. Värd Kenneth Olausson. Samling vid Örsta 07.30.

Årsmötet är bestämt till 7 april i Mathiasgården, som ligger vid Vallentuna kyrka. Efter årsmötet håller Gunnar Hesse ett populärvetenskapligt föredrag med titeln ”En kort inblick i skalbaggarnas fascinerande värld – med fokus på Angarnssjöängen​”. Årsmöteshandlingarna  kommer att publiceras under andra hälften av mars månad, en länk kommer då att finnas här.

26 april: Årets första NATTLYS går av stapeln i Klosterbacken

3 maj lördag FÅGELTORNSKAMPEN. Värd Stefan Paulin.

Här kan du se programmet för 2025 så långt det är beslutat. Det tillkommer aktiviteter efter hand.

Men vad har då hänt under den senaste tiden?

Månadsrundan 5 mars har gått av stapeln, med havsörn, sädgäss, sånglärka, tofsvipa redan när de 30 deltagarna bara hade kommit till Lundbydiket. Rapporten publiceras här.

Foto Karin Hendahl.

Ett inspirerande föredrag om ljud hölls av Teet Sirotkin 3 mars. Förutom teknik dök vi ned i ljudbilder från många fågelgrupper, bl.a. ugglor, hackspettar, korsnäbbar och en del mycket svåra rariteter.

Ringmärkning och fågelflytt

Vid föreläsningen 13 februari berättade Ian Henshaw övergripande om hur ringmärkning går till. Ian leder ringmärkningen i Angarnssjöängen. Han berättade också om fågelflytt, strategier och flyttvägar. 

Ian berättar om invasionsarten gråsiska. Foto Sonia Wallentinus.