Grått kan vara vackert

Har du tittat närmare på en nattfjäril? Bilden ovan är ett litet utsnitt från en bild som Christer Hjert tagit av ockragul sikelvinge. Fjällen ligger som taktegel över varandra. Och inte är fjärilen grå, som man kanske först tror, utan skimrar i olika färger. Följ med på det tredje nattlyset 15 juni så kan du se själv studera nattfjärilarnas fjäll. Det blir samling vid parkeringen vid Skesta hage 22:30.

Om du har anmält dig till den första workshopen (växter) kan du först använda dagen till botaniska studier. Workshopen leds av Mora Aronsson som arbetar på Artdatabanken i Uppsala och kan det mesta om växter. Samling vid fd Naturum 09.00-16.00 15 juni lördag. Enstaka platser finns kvar – kolla med Ulric .


Foto Christer Brostam. Svartfläckig blåvinge.

Visst vill du göra en insats för den svartfläckiga blåvingen? En av de mest sällsynta arterna intill Angarnssjöängen. Det börjar bli dags för en ny drive mot örnbräken i Skesta hage. Som många säkert märkt sprider den sig okontrollerat i hagen och förkväver mycket av mer lågväxande örter, till exempel backtimjan (som är nödvändig för den mycket ovanliga svartfläckiga blåvingen). Bäst är att rycka upp dem innan de fröar av sig och innan kraften går ner i rotsystemet. Så ju mer örnbräken vi lyckas dra upp desto bättre är det. Vi har därför planerat in en naturvårdsdag med bekämpning av örnbräken i Skesta hage onsdag 26:e juni kl 11. Vi räknar med att hålla på max 2 timmar. Arbetshandskar är bra att ha – ormbunkarnas stjälkar är lite vassa. Tag även med fika. De som redan nu vet att de siktar på att komma får gärna meddela Tryggve via mail.

Juni månadsrunda som leddes av Stefan har nu avslutats. 24 st deltagare följde med på rundan som gav 68 arter. Det var en hyfsad artlista, men en del konstiga hål fanns i noteringarna. I år saknas t.ex. häckade ängspiplärkor i reservatet.


Foto Tryggve Engdahl.

Den årliga nattsångarexkursionen gick av stapeln 7 juni med gott resultat. Läs mer här.

Foto Gunnar Hesse. I nattens mörkaste timme hördes nattskärra i Tärnanskogen.