Nu är det individrikt

De är aldrig så individrikt som den här årstiden – när alla djuren har fullt med ungar. I år har vädret varit väldigt omväxlande med kyla och värme, regn och solsken, blåst och vindstilla. Så skörden av bär som smultron och körsbär (ofta fågelbär) är enorm. Fågelbären är något som alla trastar uppskattar. Så håll ögonen öppna nu.

Nästa månadsrunda 7 augusti leds av Karin Hendahl. Som vanligt ses vi kl 07:30 vid Örsta. 

Nästa nattlys samling 10 augusti vid Olhamras parkering 21:00. Denna gång inventerar vi Klosterbacken och så att vi kan undersöka nattinsektslivet runt hela Angarnssjöängen.

Våra workshops om trollsländor (10 augusti) och om spindlar (24 augusti) står också på programmet i augusti. Nu är det dags att anmäla sig till workshopen om spindlar. Det är begränsat antal platser och anmälan görs via mail till ulric@ilveus.se. Här hittar du mer information.

En hel del har redan hänt i juli.

Till slut blev nattlyset av 22 juli och Skesta hage undersökt. Själv blev jag fascinerad av de två bålgetingar som somnade efter att ha pratat ett tag med varandra med antenner. Huvud mot huvud. Läs mer om vad som sågs här.

Bålgetingar. Foto Sonia Wallentinus.

Söndag14 juli, var det växter, fjärilar och andra insekter som studerades, men vädret var inte det allra bästa och endast nio dagfjärilsarter hittades. Tyvärr såg ingen den svartfläckiga blåvingen. Men läs mer om vad som hittades här.

Gräsgrön guldbagge. Foto Gunnar Hesse.

Bioblitzen i Skesta hage 6:e juli samlade flera deltagare. Själv blev jag fascinerad av det lilla Lysingbiet som Francois-Xavier Bonnevie hittade. En liten hona kunde vi bestämma. På kvällen undersöktes vilka fladdermöss som fanns i hagen. Här kan du läsa mer.

Lysingbi. Foto Sonia Wallentinus.

Månadsrunda för juli genomfördes 3:e juliTuren gick via Midsommarberget, Byksberget, Grävlingholmen, Klosterbacken, Skesta hage och Hackstakullen. Det mesta av turen i uppehållsväder. Värd var Gunnar Hesse. Mer att läsa hittar du här.

Midsommarberget. Gunnar Hesse.