Dags att suga ut det sista av sommaren!

Onsdagen den 7 augusti avled vår avhållne vän och kollega Björn Nordling efter en lång och tapper kamp mot en gradvis sviktande hälsa. En mycket uppskattad naturmänniska har lämnat oss med stor saknad och sorg. Våra tankar av deltagande i sorgen går till Cesse och till Björn av tacksamhet för vänskap och ovärderliga bidrag.
Gunnar Hesse ordförande
P.S. Jag återkommer med en minnesruna i nästa nummer av Rallen.

Är semester slut eller snart slut? Känns det trist? Då är det bäst att suga ut det bästa under kvällar och helger.Då känns det bättre och krafter sparas till vintern! Och vad är inte bättre då än att tillbringa tiden vid Angarnssjöängen?

Fortfarande finns platser kvar  till workshopen om spindlar 24 augusti. Det är begränsat antal platser och anmälan görs via mail till ulric@ilveus.se. Här hittar du mer information.

Och nu går det att anmäla sig  till workshopen om svampar 28 september. Det är begränsat antal platser och anmälan görs via mail till ulric@ilveus.se. Här hittar du mer information.

Nattlyset har gått av stapeln och resultatet hittar du här. Det var en spännande tillställning med många arter.

Nattlyset nr 5. Foto Ola Alsterman.

Nu är den lyckade workshopen om trolländor genomförd. Mer information om resultatet kommer här.

Jakt på trollsländor i blåsigt väder. Foto Sonia Wallentinus.

Nu finns resultatet från månadsrundan i augusti som leddes av Karin Hendahl. Den här gången fick deltagarna även lära sig en del om växter. Hela 63 fågelarter noterades. Läs om rundan här.

Nässlor, älgört och fackelblomster nära spängerna. Foto Karin Hendahl.

Men vad hände i juli?

Från vänster till höger. Bålgetingar. Foto Sonia Wallentinus. Gräsgrön guldbagge. Foto Gunnar Hesse. Lysingbi. Foto Sonia Wallentinus.

Till slut blev nattlyset av 22 juli och Skesta hage undersökt. Själv blev jag fascinerad av de två bålgetingar som somnade efter att ha pratat ett tag med varandra med antenner. Huvud mot huvud. Läs mer om vad som sågs här.

Söndag14 juli, var det växter, fjärilar och andra insekter som studerades, men vädret var inte det allra bästa och endast nio dagfjärilsarter hittades. Tyvärr såg ingen den svartfläckiga blåvingen. Men läs mer om vad som hittades här.

Bioblitzen i Skesta hage 6:e juli samlade flera deltagare. Själv blev jag fascinerad av det lilla Lysingbiet som Francois-Xavier Bonnevie hittade. En liten hona kunde vi bestämma. På kvällen undersöktes vilka fladdermöss som fanns i hagen. Här kan du läsa mer.

Månadsrunda för juli genomfördes 3:e juli. Turen gick via Midsommarberget, Byksberget, Grävlingholmen, Klosterbacken, Skesta hage och Hackstakullen. Det mesta av turen i uppehållsväder. Värd var Gunnar Hesse. Mer att läsa hittar du här.