Har du ögonen på skaft – för då är det dags att räkna ögon

Nyss gick ett mycket lyckat workshop om spindlar, lördag 24 augusti. Här kan du läsa mer om det.

Foto Roffe Andersson. Ett spindelnät i morgondagg.

Det är verkligen olika ögon trollsländor och spindlar har. Trollsländorna har många enskilda ögon (facetter), och det kan vara så många som 40 000 som ingår i ett öga,. Det är inte undra på att de har en jättegod syn och är fenomenala rovdjur. Tänk att så många ögon kan samordna informationen och anfallet i en så lite kropp/hjärna. Spindlarna å andra sidan har bara upp till 8 ögon. Ögonen är också av ett enklare slag. Visste du att mycket av de luftplankton som t.ex. tornseglare lever på är små spindlar. Kanske är det en spindel av mattvävarna – de med de daggiga näten man kan se fuktiga morgnar på eftersommaren.

Det har varit ganska torrt i sommar och vattnet i Angarngssjöängen har successivt minskat även om det då och då kommit en del skyfall. Gunnar Hammar som kollar dammen två gånger i månaden rapporterar att det finns färska utterspår där. Så håll korpgluggarna öppna.

NATTLYS Vi samlas 19:30 vid Grillplatsen/Vindskydden i Örsta lördagen den 14 septemberSamordnare Ulric Ilveus ulric@ilveus.se

Lördag 21 september ordnas Lilla Sitt-o-glo. Enligt det som blivit en tradition, genomför vi även detta år en kortare variant av vad som kallas Sitt-o-glo. Det innebär att vi skådar fågel från en enskild plats under hela perioden. I detta fall är platsen den lilla platån på NO-änden av Byksbergsdungen. Aktiviteten pågår under tiden klockan 06:00 och klockan 12:00 och det finns då minst en ansvarig på plats. Som deltagare kan man komma och gå när som helst under denna period. Utmaningen är att överträffa fjolårets artlista på 61 arter, vilket är det bästa resultatet sedan starten 2019.

Vill du anmäla dig till workshopen om svampar 28 september. Det är begränsat antal platser och anmälan görs via mail till ulric@ilveus.se. Här hittar du mer information.

MÅNADSRUNDA 2 oktober onsdag. Samling vid Örsta. 07.30. Värd.

Lördag 5 oktober går en sträckräkning av stapeln. Den här räkningen görs över hela Europa – fascinerande eller hur. Mer information kommer.

Onsdagen den 7 augusti avled vår avhållne vän och kollega Björn Nordling efter en lång och tapper kamp mot en gradvis sviktande hälsa. En mycket uppskattad naturmänniska har lämnat oss med stor saknad och sorg. Våra tankar av deltagande i sorgen går till Cesse och till Björn av tacksamhet för vänskap och ovärderliga bidrag.
Gunnar Hesse ordförande
P.S. Jag återkommer med en minnesruna i nästa nummer av Rallen.

Vad som hände på MÅNADSRUNDA 4 september, kan du läsa här. Rundan leddes av Tryggve Engdahl. Dagen började som en dimmig dag, men slutade med strålande sol. Hela 63 fågelarter blev det.

Foto Karin Hendahl. Tät dimma över sjöängen.

Nattlyset har gått av stapeln och resultatet hittar du här. Det var en spännande tillställning med många arter.

Foto Ola Asteman.

Nu är den lyckade workshopen om trolländor genomförd. Mer information om resultatet kommer här.

Trollsländejakt. Foto Sonia Wallentinus.

Nu finns resultatet från månadsrundan i augusti som leddes av Karin Hendahl. Den här gången fick deltagarna även lära sig en del om växter. Hela 63 fågelarter noterades. Läs om rundan här.

Nässlor, älgört och fackelblomster nära spängerna. Foto Karin Hendahl.