Är hösten på väg?

Under en promenad i Skesta hage bränner solen på ryggen och jag går i kortärmat. Men i morse var det krispigt i luften. Det är inte så mycket fåglar i luften, men gäss och tranor hörs tillsammans med gröngöling. Rapporter från ringmärkningsgänget berättar att fjällfåglarna är här, som blåhaken.

Foto Hans-Georg Wallentinus.

Vill du själv uppleva vilka fåglar som kan ses i reservatet kan du vara med på Lilla Sitt-o-glo lördag 21 september. Enligt det som blivit en tradition, genomför vi även detta år en kortare variant av vad som kallas Sitt-o-glo. Det innebär att vi skådar fågel från en enskild plats under hela perioden. I detta fall är platsen den lilla platån på NO-änden av Byksbergsdungen. Aktiviteten pågår under tiden klockan 06:00 och klockan 12:00 och det finns då minst en ansvarig på plats. Som deltagare kan man komma och gå när som helst under denna period. Utmaningen är att överträffa fjolårets artlista på 61 arter, vilket är det bästa resultatet sedan starten 2019.

Blir det någon svamphöst i år? Kanske inte, för det har varit så torrt senaste månaden. Och det är inte här man letar efter höstkantareller, jo de kan nog finnas, utan här är det t.ex. vilka vaxskivlingar det finns i reservatet. Efter lördagen 28 september, Björn Bråvander/Carina Lerdahl kommer att hålla workshop om svampar, vet vi mer. Hör av dig till Ulric (ulric@ilveus.se) om det finns plats och du vill vara med.

Foto Sonia Wallentinus

Under månadsrundan 2 oktober är det Jon Risfelt som leder. Samling som vanligt vid Örsta 07.30.

Skriv också in sträckräkningsdagen 5 oktober i din almanacka. Mer information kommer senare.

Men vad har då hänt under den senaste tiden?

Nattlyset 14 september gick av stapeln vid grillplatsen/vindskydden i Örsta. Resultaten kommer snart här.

Nattlys vid grillplatsen/vindskyddet.

Vad som hände på MÅNADSRUNDA 4 september, kan du läsa här. Rundan leddes av Tryggve Engdahl. Dagen började som en dimmig dag, men slutade med strålande sol. Hela 63 fågelarter blev det.

Foto Karin Hendahl. Tät dimma över sjöängen

Nattlyset i augusti gick av stapeln i Klosterbacken och resultatet hittar du här. Det var en spännande tillställning med många arter.

Foto Ola Asteman

Nu är den lyckade workshopen om trolländor genomförd. 

Foto Sonia Wallentinus. Trollsländejakt.