Den färggranna hösten

Snart bleknar hösten, men just nu gäller det att njuta över de färger som finns. Asparna i alla möjliga färger där bladen vibrerar (för att de darrar – då bladskaften är ställda i 90 grader mot bladskivan). Björkarna som går åt det gula och blekbruna, medan ekarna blir mer tydligt bruna. Här och där kan också ett gulrött fågelbär lysa upp, men allra mest syns lönnarna som gärna prunkar i rött om det har varit några kalla klara dagar eller nätter. Själva sjöängen brukar ju gå mera i gula och bruna färger, men än så länge finns en del gröna stråk här och där.

Nu när det är färre aktiviteter tänkte vi slå ett slag för olika platser som kanske inte är så välbesökta under våra exkursioner. Först ut är Kenneth Olausson som vill få dig att stanna några extra ögonblick på spången över Lingsbergsån. Läs hans berättelse och njut, och se om du själv kan uppleva en liten del av vad han har gjort. Närmaste vägen till Lingsbergsån är från parkeringen i Olhamra. Under fliken ”Hitta” kan du få vägbeskrivning till olika delar av reservatet.

Foto Kenneth Olausson. Detta kan man se i Lingsbergsån.

Vilka aktiviteter är då bestämda i närtid?

Visst vill du hjälpa till lite med det praktiska på vår naturvårdsdag 19 oktober lördag. Holkrensning denna gång. Start kl 9.00 vid Örsta. Värd Stefan Paulin.

6 november onsdag. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta. 07.30. Värd Stefan Paulin.

9 november lördag. NATURVÅRDSDAG. Risröjning på Klosterbacken. Samling vid
Olhamra parkering 09:00. Värd Tryggve Engdahl.

4 december onsdag. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta. 08.30. Värd Karin Hendahl.

Men vad har då hänt under den senaste tiden?

Nu har hela 269 fågelarter setts i Angarn. Det var Harry Brar som bara skådat i 3,5 år som hörde tajgasångare nära Örstastugan. Ett riktigt ädelkryss. Han berättar också hur han använde en kombination av Merlin och experthjälp för att bli riktigt säker. Läs hur det gick till och vad ädelkryss är.

Foto Kenneth Olaussson. Tajgasångare – fotad på Öland.

Nu har det sista Nattlyset genomförts. Denna gång i Skesta hage och det blev många nya arter, eftersom det är det första Nattlyset som genomförts så pass sent på året. Som tur var så höll sig temperaturen relativt högt så att insekterna kunde röra på sig. Här kan du läsa hela rapporten.

Foto Gunnar Hesse. Färgerna blir magiska med det trollska ljuset, som dock inte lockade några troll till sig.

Sträckskådning 5 oktober. Den första stunden var det dimma på Sjöbacken och Angarnssjöängen, medan det var klart hela tiden vid Hagbytippen. Till slut blev det några sträckande arter att räkna in, mest mindre fåglar som trastar och bo-bergfinkar. Läs mer här.

Foto Hans-Georg Wallentinus. 80 starar.

Oktober månadsrunda. Färggranna nypon och rönnbär lyste upp tillsammans med flera blå kärrhökar och en blåhake. 49 fågelarter fördelade(?) på 17 deltagare, allt i vackert väder. Läs mer här.

Foto Gunnar Hesse. Röda rönnbär.

Workshopen om svampar 28 september blev mycket lyckad. Alla var nöjda under ledning av Björn Bråvander och Carina Lerdahl. Många spännande namn ”lockar” till att studera även de små svamparna närmare. Vad sägs om dallergröppa, röd larvklubba eller backnopping. Hela 17 nya arter för kommunen hittades. Läs mer här.

Foto Sonia Wallentinus. De två ledarna Björn Bråvander och Carina Lerdahl.

Fler aktivitetsrapporter från 2024 hittar du här.