– intåg i sommarhagen
Elfte juli 2010 var det premiär för Angarngruppens nya utflykt med fokus på växter, fjärilar och andra insekter i Skesta hage i naturreservatets nordöstra del. Tioårsjubileum i år med andra ord, men det satt lite långt inne. Dagen var tidigt satt till den 11 juli, en lördag. Framför allt fjärilarna är som bekant speciellt kinkiga, vad gäller vädret, så som exkursionsansvarig är det alltid med viss nervositet, som de olika prognosinstitutens spådomar studeras dagarna före dagen D. Torsdagen innan såg det tämligen hopplöst ut och SMHI, Yr och klart.se var dessutom ganska eniga om miserabelt fjärilsväder. Beslutet var lätt men chansartat: ingen utflykt den kommande lördagen utan nästkommande, dvs den 18 juli. Och ibland har man verkligen tur! I stället för den elftes kylslagna, småregniga och lite blåsiga tillstånd , mötte oss den artonde med ömsom sol från klarblå himmel, ömsom halvklart, så småningom 25 grader i skuggan och hyfsat måttliga vindar. Strålande tider!
Drygt tjugo personer i varierande åldrar och en hund (nej, definitivt inte en fjärilshund!) samlades på parkeringsplatsen vid Skesta hage för genomgång av planer, förväntningar och ordningsregler.
Målet var, som vanligt, grillplatsen en bit in i hagen och, som vanligt, tar denna vandring ganska lång tid, ty mycket finns att beskåda, studera och njuta av under vägen. Blandningen av regn och god värme de senaste veckorna har fått fart på växtligheten. Blåklockor, prästkragar, rölleka, olika orkidéer, mindre spektakulära men likväl intressanta gräs och halvgräs pockade på uppmärksamhet. Många av blomstren attraherade redan dagfjärilar och andra kryp. Första luktgräsfjärilen siktades, inte precis någon som vinner skönhetstävlingar med sina olika variationer av brunt, men ändå …
Pärlgräsfjäril, nässelfjäril, påfågelöga, flera vackra pärlemorfjärilar sågs ganska tidigt under promenaden. Den mycket stiliga, svartgula fyrbandade blombocken hann dessvärre bara undertecknad se, innan den flydde hals över huvud (kan även de det?). Spindlar (de är okej de också, fast de inte är insekter!), gräshoppor, vårtbitare, trollsländor, ”nya” fjärilar, kärlväxter studerades. Det söktes bland blommor, högt upp i ekkronorna (med kikare!) och däremellan. Det kröps på knäna, det lågs på magen gärna med lupp i hand och facklitteratur i den andra. Ju närmare man kommer naturens underverk, ju mer fascinerande blir det.
Dagens verkliga målart var naturligtvis, som vanligt(!), den svartfläckiga blåvingen. En raritet i Skåne och Uppland och på Öland och Gotland, en overklighet i alla andra landskap. Signaturinsekten i Skesta hage! Jens hade en sannolik individ på gång, men den hade för bråttom med egna bestyr för att vara samarbetsvillig. Så det bidde ingen svartfläckig blåvinge denna gång. Glädjande nog kunde jag dock konstatera på Artportalen under lördagskvällen, att någon sett och fotograferat en sådan blåvinge i vår hage senare under eftermiddagen. Själv hade jag den också tio dagar tidigare i hagen, så den finns, tack och lov, kvar.
Ganska gott om vår största pärlemorfjäril, den mycket sköna silverstreckade pärlemorfjärilen, flera älggräs- respektive ängspärlemorfjärilar. Bland gräsfjärilarna var sandgräsfjärilen ”roligast”, vanlig i skärgården, men inte i inlandet; silversmygaren gladde oss mest bland de så kallade tjockhuvudena. Den är vackrare än gruppnamnet antyder!
Äntligen rast, vila och kaffetillfälle (fast en och annan hade nog ”fuskat” tidigare!) samt artgenomgång.
Uppbrott därefter, men (som vanligt!) fortsatte några av oss bort mot Lappdal och skogsvägen mot jaktstugan för att leta efter fler fjärilar, skalbaggar, skinnbaggar, bin och så vidare. God utdelning blev det här också med vitgräsfjärilar, flera blåvingar, en halsvivel (första rapporterade fyndet vid Angarnssjöängen), grön sandjägare, larver av påfågelöga och nässelfjäril, ett dussintal nymfer av spetsrovbärfisen, presentspindel (den heter så!) och ett intressant svart bi (Cerceris rybyensis).
halsvivel ⇑ alglansbagge ⇑ Cercris rybyiensis ⇓
Slutsummerat, så konstaterade vi 27 dagfjärilsarter (varav två bastardsvärmare), 14 olika skalbaggar, fyra trollsländor, fem vårtbitare/gräshoppor samt en del hel annat. Därtill en misstänkt svartfläckig blåvinge och förmodligen en vinbärsfuks på två olika platser. Studera gärna Artportalen för mer uppgifter om vad vi stötte på. Som mest har vi haft 31 olika dagfjärilsarter under denna exkursion och det var rekordsommaren 2018. Årets utfall får därför anses vara mer än väl godkänt. Dessutom hade vi tur med vädret …
Gunnar Hesse text o foto skalbaggar. Jens Johansen foto biet. Björn Nordling foto miljö.
Roland Olsson fotograferade i hagen dagen före.
Se bildspelet! (Anpassad bildvisare behövs kanske.)