Som ett komplement till ”Hur går det för Sveriges fåglar”, får vi här ta del av årets rapport som i första hand vänder sig till inventerarna.
Hej alla inventerare, sedan några år tillbaka ger Birdlife Sverige tillsammans med oss på Svensk Fågeltaxering ut den lilla årsskriften Sveriges fåglar. 2023 års upplaga är nu klar och finns att ladda ner här:
http://fageltaxering.lu.se/sites/default/files/files/Rapporter/sveriges_faglar_2023.pdf
Rapporten hittas på vår (SFTs) hemsida, samt på Birdlife Sveriges hemsida. Detta är en rapport som utkommer i tryckt form utan den finns endast digitalt.
Sveriges fåglar är en förenklad årsrapport som vi ger ut som ett komplement till vår stora årsrapport. Sistnämnda brukar bli klar under senvintern eller den tidiga våren. I Sveriges fåglar sammanfattas utvecklingen för samtliga i Sverige häckande fågelarter (och några underarter) under de senaste 10 och 20 åren, samtidigt som vi också redovisar de senaste nationella populationsskattningarna.
När det gäller trender redovisar vi för de knappt 190 arter (och underarter) som inräknas med i genomsnitt minst fem individer årligen på SFTs standardrutter endast standardruttsresultaten. För resterande knappt 70 arter (och underarter) baseras uppgifterna om trender och även populationsstorlek på samtliga källor som finns enkelt tillgängliga. Det rör sig om SFTs olika delprogram, sträckräkningarna vid Falsterbo, ringmärkningen vid Ottenby och Falsterbo, olika artprojekt och åtgärdsprogram samt spontanrapporteringen av fåglar i Artportalen.
Förutom redovisningen av trender och populationsstorlekar för landets häckande fåglar bjuder varje årgång också på ett specialtema kopplat till någon viss miljö. Denna gång tittar vi närmare på fåglar i och kring sjöar och vattendrag med artiklar om våra största fågelsjöar, häckande lommar, fiskgjuse, storskarv, strömstare, kungsfiskare och forsärla.
Vi önskar er alla God läsning och en God fortsättning!
Martin, Fredrik & Åke, Svensk Fågeltaxering, Ekologihuset, Lunds universitet
223 62 Lund Tel. 046-2223816 (Martin Green & Fredrik Haas)