Örnkollen söndag 21 januari 2024

Örnbonaza och snöhäng!

Årets örnkoll 2024 behövde leverera örnar då 2023 års aktivitet enbart gav en havsörn och ett generellt dåligt resultat vad gällde rovfåglar i form av  fjällvråk, ormvråk och duvhök med en individ av vardera. Detta usla resultat berodde till stor del på vädret i form av dimma och dåliga vindar.

2024 örnkoll var planerad att genomföras 20 januari och SMHI’s prognos gav kallt väder med kraftig kyleffekt och dåliga vindar vilket inte bedömdes vara gynnsamt för örnar, då det fanns risk att de sitter och surar och inte har lust att röra sig i onödan. Dessutom fanns risk att alla deltagare skulle frysa rejält. Beslut togs således att flytta aktiviteten till söndag då det visserligen skulle vara mulet, men inte fullt så kallt och med bättre vindar. Var det rätt beslut?

I och med flytt av datum kontaktades alla som hade anmält sig och till slut samlades 11 örnsugna fågelskådare på parkeringen i Vallentuna enligt instruktioner. Undertecknad drog snabbt upp resplaner, fördelning i bilar samt en grov plan för vilka stopp som skulle genomföras under dagen och eventuella önskemål om bonusarter ifall vi skulle få tid över. Vi hade fått information om att det var en del snö i området och att det i regel var dåligt plogat på de platser vi brukar besöka, så vi planerade för att stanna på de platser som hade lite större parkeringsmöjligheter.

Tre bilar åkte så iväg för att återsamlas igen på Hårbyparkeringen vid Hjälstaviken vid 08:40 där även vår trogna och erfarna guide Dan Henriksson redan befanns sig. En vecka tidigare hade det rapporterats örnar härifrån, så hoppet fanns för leverans. Fjällvråk och ormvråk noterades direkt och alla fick se fjällvråken fint då den rastade på stolpar ett par hundra meter ut på ängarna. En varfågel såg också på mycket långt håll och var delvis väldigt svår att se, fem sidensvansar rastade kort samt någon enstaka domherre noterades också. Rovfågelmässigt en bra start, men ännu ingen örn.

Nästa stopp gjordes sedvanligt vid Biskopskulla kyrka med utsikt över Landsbergaslätten. Vi ställde oss som vanligt nedanför kyrkan och började spana. Lite snöfall störde inte nämnvärt så hoppet fanns att vi skulle hitta något kul. Domherrar och överflygande gråsiskor noterades och vi hittade en gröngöling som sin vana trogen satt en bit ned från toppen i ett dött träd på mycket långt avstånd. När vi så stod och småpratade och fikade lite så ropade Mattias Ödevidh plötsligt ut att en trolig fjällvråk kom flygandes men skymdes av en del träd. Vi försökte förstå vilka träd och vart den skulle kunna komma ut och snart kom vråken ut och vi kunde snabbt ropa ut att vråken vuxit medan den var skymd och blivit en kungsörn. Leverans!!

Örnen skruvade en del rakt framför oss på hyfsat bra avstånd och kunde bedömas till en 3K+ då det var mycket vitt både på översidorna och tillika på undersidorna av vingarna. Fågel drog mot väster och ersattes av en riktig fjällvråk som vi kikade på. Det var lite oklart ibland om denna nya fågel det var en örn eller vråk, men detaljstudier och diskussioner om artspecifika karaktärer visade på fjällvråk. Strax därefter började samma diskussioner igen och denna gång var det en kungsörn som inte var samma individ som tidigare utan något äldre, kanske 5K+. Även denna örn drog västerut. Som bonus flög det även förbi två olika havsörnar, en adult och en yngre förmåga.

Nöjda och glada hoppade vi in i bilarna för att försöka hitta en tidigare på morgonen observerad pilgrimsfalk vid Landbergabron, men där gick vi bet. Svårt att parkera var det också. Beslut togs att försöka åka ned till Rydaladorna på Rydaslätten istället, men hur var det med snöplogningen fram till dem?

Väl framme vid Rydaladorna var det såklart inte plogat till själva ladorna så beslut togs att prova parkeringen vid Långtora Segelflygplats istället. Där borde det vara plogat.

Det var halvbra plogat, men vi tog oss ändå in med alla bilar med visst besvär. Dock är det fin utsikt över delar av Rydaslätten och väldigt bra utsikt över Gumsbacken och Ryda Kungsgård där örnarna ofta står och hänger i luften vid rätt vindar.

Från flygplatsen hade vi fina obsar på fyra havsörnar som åt på någon form av kadaver inte lång ifrån oss. Fina obsar blev det även på ytterligare en fjällvråk som upplevdes som väldigt vit undertill, men det var ljuset från snön som reflekterade sig och gjorde fågel vitare än den verkligen var. Helt plötsligt ser vi fler örnar över skogen bakom Ryda kungsård som visar sig vara kungsörnar. Ett par av havsörnarna lyfte och flög också dit och vi kunde njuta av två örnarter i samma tubfält som kivades med varandra i luften. Efter en stund inser vi att vi har tre kungörnar samtidigt då en sitter i en trädtopp och två är ute och flyger. Två av dem var samma individer vi haft vid Landsberga och den tredje bedömdes även den vara 5K+. Vi blev väldigt nöjda!

Dags att bryta upp för att åka mot Fjärdhundraslätten, Två lador, för att se om det gick att hitta fler rovfåglar eller snösparv som fanns där förra året. Dan ville åka till Ryda kundgård för att försöka fota kungsörnarna (se bild) så vi beslöt att dela på oss. In i bilarna och i väg, trodde vi!

Den bristfällig plogningen resulterade i att första bilen, och den största, fastnade rejält i snön och kom varken framåt eller bakåt. Vad göra? En bil var utrustad, såsom alla bilar borde vara vintertid (och det var inte min bil), med spade, samt att vi hittade ett par spadar på flygplatsen. Vi grävde och provade på nytt, grävde och provade och till slut efter ca 30 minuter fick vi bort all snö under bilen som den hängt på och den gick loss. Jag rekommendera nu alla att ha minst en spade i bilen vintertid för att undvika liknande snöhäng.

Efter detta lilla debacle (har kontrollerat stavningen med SAOL) gjorde vi ett halvhjärtat besök vid Två lador, men det var för mycket snö för snösparvar och kraftig vind utan att kunna hitta lä då vi inte kom ned till de lador vi brukar stå vid på grund av för mycket snö och ingen plogning. Inga fler snöhäng önskades!

Vad göra? Bonusarten så klart! Artportalen sa att det fanns en fin flock på ca 60 vinterhämplingar vid Broängarna i Bro på vägen hem, så varför inte åka dit. Problemet var att ingen av oss hade varit där, så vart parkerar man bäst? Vi bestämde att vi parkerar vid Bro IP. Väl där var det parkeringsvakter som visade oss rätt då det var mycket bilar just vid IP, och det var nog inte vinterhämplingarna som var orsak till det, snarare en fotbollsturnering för ungdomar.

Dock var det fint markerat med stigar ut på ängarna och vi följde dessa genom lite skogsdungar som gav oss svart-, tofs- och stjärtmes samt större hackspett och överflygande ormvråk. På håll noterade vi en flock med mindre tättingar samt en skådare som kikade på dem, så vi gick dit. Här blev vi rikt belönade med fina obsar på den rörliga flocken med vinterhämplingar. Jag fick det till ca 80 exemplar när de höll sig någorlunda stilla ett par gånger (nervösa typer). En fin tornfalk flög förbi och landade i en gran lite längre bort.

På vägen tillbaka till parkeringen utökade artlistan med kungsfågel samt att vi hela tiden hade gråtrutar som sträckte förbi. Vid parkeringen hade vi artgenomgång vid informationstavlorna över naturreservatet Broängarna och vi räknade till slut fram att vi sett 31 arter under dagen. Viss oreda pågick under artgenomgången då det passerade fasaner i ett stort antal en och en strax intill (det tog aldrig slut), och fågelskådare som vi är måste vi ju kolla på allt som rör sig i fågelväg. Tog vi då rätt beslut att flytta årets örnkoll från lördag till söndag? Ja, det gjorde vi!!

 

Tack alla som deltog under dagen! Det var en riktigt bra och strapatsrik dag. Och många fina örnar och andra arter fick vi se!!

Ulric Ilveus text och foto 2; 4. Dan Henriksson 1; 3; 5; 6.