– åter räknade i Skesta hage
Den nationella räkningen av vinterfåglar vid matningar ägde som vanligt rum under den sista helgen i januari. Egentligen skall det ju räknas ”inpå knuten”, men då det är brist på knutar i naturreservatet, fick återigen Skesta hage och dess något förflyttade fågelkrogar duga.
Förra året skrev jag besviket om de blott tio arter, som vi då noterade och undrade lätt uppgivet: ”tillfälligheter eller en bekräftelse av tendensen mot färre fåglar i vår omgivning? Vi hoppas på det förra, men fruktar det senare.”
Efter en gedigen vargavinter för det mesta under de senaste två månaderna, hade den senaste tidens töväder tärt ordentligt på snötäcket och barmarken var nu dominerande både i hagen och på åkrarna runtomkring. Runt nollan var det och rejält blåsigt, när vi påbörjade skådandet och räknandet och mina fyra lager upptill och långkalsonger som förstärkning nedtill kom mycket väl till pass. ”Vi”, det var fyra personer det och fler blev vi inte förutom tillfälligt, då några förbipasserande undrade, vad vi höll på med.
Vi fick vänta ett bra tag innan matgästerna kom: någon enstaka talgoxe, dito blåmes, två talgoxar samtidigt(!) och en nötväcka, som lockades av talgbollarna. En längre väntan gav oss tre pilfinkar och så äntligen dagens första (och enda) större hackspett, som också lät sig väl smaka av matfettet. Fem arter så långt. En ensam gråsiska i en björktopp, ett elegant domherrepar i en annan och en enstaka grönfink beskådade matstället, men fann för gott att ignorera det. Så äntligen kom ”sexan” i form av en koltrast; det skulle faktiskt bli två i sinom tid. Fler restaurantarter blev det faktiskt inte under de dryga två timmar, som vi bevakade området. Blåmesen ”vann” till sist med fyra individer samtidigt, tätt följd av pilfink och talgoxe med tre vardera.
I fjärran hade vi havsörn och lite närmare en högljudd korp. Ytterligare två korpsläktingar, kaja och kråka, kompletterade en mager totallista för dagen.
Fruktan finns fortfarande kvar …
Stefan Paulin ombesörjer vederbörlig rapportering till projektet ”Vinterfåglar inpå knuten”. Tack för det!
Gunnar Hesse text o foto