Med den kyliga och blåsiga aprilmånadsrundan tre dagar tidigare i gott minne kunde vi bara hoppas på lite bättre väderförutsättningar denna traditionella lördagsvandring med Stockholms Ornitologiska Förening (StOF). De med ännu bättre minne kommer möjligtvis också ihåg förra årets StOF-utflykt, som hade tidvis ymnigt snöfall som inramning. Och minsann blev det så; alltså bättre väder! SVAG vind, mulet men ingen nederbörd och så småningom till och med hela tre plusgrader gav oss hopp om en promenad med mindre möda och gott resultat.
Förra årets deltagarantal på åtta personer bättrades på med 37,5%, dvs. till elva förväntansfulla fågelskådare. Skulle fjolårets artresultat på 35 också plussas på i lika hög grad? Det korrekta svaret finns längst ner på sidan!
Samlingen skedde vid Örsta-rastplatsen och Stefan Paulin, som lika traditionsenligt skulle leda dagens evenemang redogjorde för färdplanen och förväntade målarter och iväg bar det.
Trädlärkan vid Tältholmen var tänkt att bli dagens första riktigt seriösa notering, men så blev det inte, då fågeln i fråga uppenbarligen hade andra lördagsmorgonsplaner. Vad bidde det då? Jo, en sjungande taltrast, en förbiflygande korp samt en steglits och två gulsparvar. Alltid något! Entrén till Midsommarberget bjöd på rastande och låtande bo- och bergfinkar, innan vi äntrade bergets topp med god utsikt över ett nu helt isfritt vatten.
Här började äntligen hand- och tubkikare gå varma! Skedand, bläsand, stjärtand, kricka, knipa prickades snabbt av och båda (vanliga) svanarterna likaså. Årets (för flera) första fiskgjuse ryttlade under födosökande, ett par bruna kärrhökar svepte elegant över vassruggarna och en havsörn skrämde effektivt upp ett större antal förskrämda rastande fåglar på fälten och på vattnet. Den vårliga ljudkulissen med skratt- och fiskmåsar, varierande gåsläten och en och annan försiktig bofinkdrill samt lite senare sånglärkors sång skapade lämplig stämning för skådandet.
Vid Byksberget hittades både stenskvätta och sädesärla och över våra huvuden en skogssnäppa, som hade väldigt bråttom. Längre mot väster hade dessvärre inte Lundbydiket så fasligt mycket nytt att bjuda på, så vi fortsatte vidare mot Åsta-triangeln, som bjöd på en flock med ett tjogtal hämplingar, som stressade runt bland starar och tofsvipor. Rariteter letades det efter, men uteblev. … och så fick det bli en kafferast på Grävlingholmen som tröst och uppiggning.
Väl där, så blev utbytet klart acceptabelt med förutom nämnda kaffe med tillbehör framför allt en skärpiplärka på mycket nära håll, som hade sin version av kafferast sökande intet ont anande nyvakna insekter vid strandkanten samt en ensam strandskata, som drog förbi över plattformen från SV; därtill fyra snatteränder på blankvattnet och en rastande varfågel i buskarna lite längre bort.
Vi marscherade vidare mot Broholmen med Klosterbacken som sista mål, innan vi skulle vända på klackarna och traska åter mot Örsta.
Efter passagen av nämnda holme kom kanske dagens intressantaste observation, nämligen en storlom, som skyndsamt sträckte mot öster. Årets första notering från Angarnssjöängen; med endast några få rapporter varje år på Artportalen.
Svängen runt Klosterbacken renderade tre nya dagskryss genom dubbeltrast, gärdsmyg och stjärtmes, så återmarschen kunde vi nöjt ta itu med. Vi hann också med att titta ner, ty våren gör ju sitt segertåg även på marken. Vårfryle studerades i den västligaste delen av backen tillsammans med islandslav (inte direkt vårtypisk, men likväl intressant!).
Det mesta avseende fågelarter var nu väl ”avbetat”, så promenaden tillbaka blev mest en sådan. Nio storskrakar sträckande optimistiskt mot NO och ett par tornfalkar på Rökarbacken lades dock till listan och som en värdig avslutning på exkursionen kunde tre sträckande ljungpipare adderas just som vi skulle lasta in kikare och annat i bilarna på Örsta-parkeringen.
… och det korrekta svaret är 68, vilket med 94,3% överskred fjolårets resultat.
Dagens tre (es)s blev storlommen, strandskatan och skärpiplärkan!
Stort tack till Stefan för hans goda guidning och ledarskap samt till alla övriga deltagare!
Gunnar Hesse text o bild