Månadsrunda 5 oktober 2011

– den vår de svage kallar höst!

En delvis varm och solig september har gjort framför allt vissa växter något
konfunderade, blommande violer exempelvis. Så Karlfeldt har i år mer rätt än på
mången god dag: ”den vår de svage kallar höst”. Även denna onsdagsmorgon var
vädrets makter på ett strålande humör, inte brittsommar precis, men sol och så
småningom god värme var utmärkta exkursionskamrater!

 

111005a

Exkursionsdeltagare i höstsolen. Foto: Gunnar Hesse

Anders Barkengren var dagens ciceron för det tjugotal personer, som mött upp och under hans ledning begav vi oss i väg med hällristningsbacken som första etappmål. Måttligt med fågel här, så tältplatsen fick snart bli nästa stopp och här begåvades vi med bland annat både bergfink och bofink. På den fortsatta vägen mot Midsommarberget gladde en förbiflygande trädlärka oss speciellt och väl inne i hagmarken före själva berget observerades tofsmes, trädkrypare och en förbisusande duvhök.

Rikligt med vatten i sjöängen förenklade skådandet från bergets topp och ett flertal andarter kunde noteras, exempelvis bläsand, knipa, kricka, skedand och snatterand.

Kaffepaus blev det så tillsammans med kossorna i hagmarken söder om Byksberget. Vilket väder! Nåja, här kunde vi ju inte sitta hela dagen, så av bar det fortsatt västerut. Fyra flygande sädgäss vid Byksberget och så en blå kärrhök från lundbydikstrakten blev speciellt uppskattade nya arter för dagen.

111005e

Fallet träd med holk. Foto: Björn Nordling

Grävlingholmen, Broholmen, Klosterbacken och sedan en tur väster om backen och genom skogen blev nästa sträckning. En hel del småfågel, men ingenting extraordinärt. Men myggfritt var det, vilket var underbart och dessutom hittade någon mykologiskt bevandrad en riktigt fin och prydlig biskopsmössa.

111005c

Biskopsmössa. Foto: Gunnar Hesse

Tillbaka vid Klosterbacken kom påtåren och artgenomgången, varefter några tog den långa vägen hem via Skesta hage och Hackstakullen och andra åter vände på klacken och tog samma väg tillbaka. Den förra gruppen belönades framför allt med varfågel.

111005d

Artgenomgång i Klosterbacken. Foto: Björn Nordling

Hela 53 arter skrapades det ihop och det är oktoberrekord och det med ordentlig råge. Snittet de tidigare fem åren ligger på 46 arter och med 2006 som tidigare toppår med 48 arter.

Fåglarna gav Karlfeldt rätt!

Gunnar Hesse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.