– minns i september den ljuva november!
Här började vi med att ”hänga in” den ofta knepiga pilfinken och när sedan även fyra sångsvanar kunde ses i vattnet strax väster om Midsommarberget kände vi nog, att det kunde bli en riktigt bra dag och då inte bara vädermässigt.
Vi tog den sedvanliga turen ner till sjöängen via hällristningsbacken och sedan Tältholmen. Inte mycket till fågel, så det fick bli en ensam, men blommande blåklocka och många också blommande röllekor, som fick bli njutningen här. Ljuva november!
Innan bestigningen av Midsommarberget gjorde några av oss en avstickare ner till den nya entrén till naturreservaten, som kommit en bra bit på väg. Ett par platser för handikappbilparkering var redan ordningsställda, nytt staket var på gång och en mindre grind för fotgängare installerad. Stäng den dock med värdighet för annars kommer nog en och annan fågel bli bortskrämd av metalljudet!
Från bergets topp kunde vi konstatera att vattenytan var ganska omfattande, vilket gjorde fågelletandet lite enklare. Varfågel hittades ganska raskt och sedan följde ett antal änder: bläsand, snatterand, kricka, gräsand och knipa. Sedan en havsörn med duktigt med vitt på stjärten, 5K+ fick den bli åldersbestämd till. Efter en kaffepaus traskade vi så vidare mot Lundbydiket, där både en tornfalk och blå kärrhökshane kunde ”prickas av”. Fasaner var det också gott om; åtminstone sex tuppar kunde vi se.
Från Lundbydiket kunde vi så delvis invigningsgå den nya spången, som håller på att färdigställas. Ett mycket välkommet bidrag till Angarnssjöängens infrastruktur! Tack för det!
Strax efter Grävlingholmen träffade vi dagens mest nyfikne individ, nämligen en hermelin, som under flera minuter lekte tittut med oss från det brädupplag, som den tagit i besittning. Mycket trevligt!
Efter en tur genom skogen (med flera myggor, men få fåglar!) blev det så dags för den andra kaffestunden och artgenomgång. 37 arter blev det så småningom (inklusive gråsparven vid Örsta på sluttampen) och det är ett prydligt novemberrekord för onsdagsrundan. Genomsnittet tidigare låg på 33 arter med 2008 och 2010 som tidigare toppår med 34 olika fågelarter. Den fullständiga listan kommer här: Dagslista.
… och så hade vi ju hermelinen också!
Gunnar Hesse