I linje med Angarngruppens strävan att bättre förstå och kartlägga den biologiska mångfalden i Angarnssjöängens Naturreservat så genomfördes 2024 års första nattlys lördagen den 20 april.
Då vi sedan 2018 enbart har genomfört nattlys en gång per år, och då alltid i Skesta hage i juli månad, vill vi med det förnyade 5-åriga tillståndet se vilka nattfjärilsarter som flyger under hela säsongen i naturreservatet. Alla arter flyger ju inte samtidigt under året och de föredrar även olika biotoper varför vi kommer att lysa på olika platser under året. Totalt kommer det bli sju nattlys, ett per månad fram till oktober månad. Juli månads nattlys kommer som alltid att ske i Skesta hage för att inte bryta den serie av nattlys vi nu genomfört sedan 2018.
Tidigare i slutet av mars och i april har undertecknad lyst några nätter hemma i villaträdgården i Vallentuna och fångat totalt 13 olika arter. De grupper som flyger så här tidigt under säsongen är t.ex. gruppen sälgflyn och olika typer av vintermätare. Enligt statistiken på Artportalen finns endast en art av sälgflyn rapporterat. Så vi som planerat för nattlysen hade lite förhoppningar om att förbättra statistiken av arter som flyger tidigt på säsongen.
Vädret är alltid viktigt och påverkar i allra högsta grad resultatet och tyvärr blev det ju kallt igen, så våra förhoppningar att några nattfjärilar skulle komma till våra lampor var väldigt lågt ställda. Envisa som vi är så tänkte vi att det kostar inget att försöka, och man kan ju alltid fika och prata om annat i brist på fjärilar att artbestämma.
Samling blev som utannonserat vid Olhamraparkeringen 19:15 och tre personer, d.v.s. vi som planerat var de som dök upp. Trion bestod av undertecknad, Niclas Eklund och Micke Johansson. Även Roffe Andersson anslöt i rollen som fjärilsintresserad men också i rollen som fotograf för lokaltidningen Vallentuna Nya vilka ville göra en artikel om våra nattlys.
Vi samlade ihop all utrustning och begav oss till Klosterbacken för att rigga upp ett lakan belyst av en gammal hederlig kvicksilverlampa samt två ”garderober” (från Ikea) med de nya moderna Entoledlamporna. Entoledlamporna drivs antingen med 12v batteri eller med en s.k. powerbank. Angarngruppen har inför denna säsong investerat i just en ny entoledlampa, garderob och en kraftig powerbank, så det blev premiär för denna utrustning denna kväll.
Lakanet och ena garderoben sattes upp på västra sidan av Klosterbacken mot den fuktiga beteshagen samt en garderob inne vid trädfällena efter Alfridastormen. De olika stationerna lyste från 20:15 fram till 22:15 då det var -3 grader och tyvärr blev det som befarat ingen fångst då det var alldeles för kallt. Vi har lyst kalla kvällar tidigt på säsongen tidigare med uselt resultat, så nu har vi nog lärt oss att det är lika bra att stanna hemma. Några plusgrader bör det var för att fjärilarna skall vilja röra på sig.
Dock fick vi en fin kväll i gott sällskap, en sjungande järnsparv i Olhamraskogen samt en spelflygande morkulla. Micke hittade ett antal fruktkroppar av svampen vårrödhätting som är ny art för naturreservatet.
Nästa nattlys är bokad till 25 maj, och då kommer vi lysa på Tältholmen eller vid grillplatsen nedanför f.d. Naturum i Örsta. Då är det förhoppningsvis varmare och då kommer det med all säkerhet att vara mer drag på insekterna. Exakt tid för samling och plats för detta meddelas på webbplatsen om ett par veckor. Känn er varmt välkomna att delta.
Text och foto Ulric Ilveus