.
Videsparv
Ringmärkning i Angarnssjöängen har skett vid olika tillfällen sedan 1930-talet. Till en början lite sporadiskt och fram till 1971 hade 297 fåglar ringmärkts. Mellan 1972–1981 gjordes en större organiserad satsning och då ringmärktes över 10 000 fåglar. Därefter har verksamhet bedrivits i mindre skala och efter 1993 har ingen ringmärkning skett. De över 10 000 ringmärkta fåglarna fördelar sig på 104 arter där blåhake står för det mest imponerande antalet. Över 3000 blåhakar har ringmärkts vilket visar att Angarnssjöängen var/är en av de mest betydande rastplatserna för blåhake i Sverige. 127 återfynd av fåglar som ringmärkts i Angarnssjöängen har gjorts runt om i Europa, Afrika och Asien vilket bidragit till kunskapen om fåglars flyttvägar och beteenden.
I vintras tog Ian Henshaw från Ringmärkningscentralen kontakt och undrade om Angarngruppen var intresserade av att börja ringmärka igen. Ian som även är medlem i vår förening undrade om inte vi skulle delta i Ringmärkningscentralens (Naturhistoriska riksmuseet) CES-projekt (Constant Effort Sites). Ringmärkningen inom CES-projektet är standardiserad för att resultaten ska kunna jämföras mellan olika år. Arbetet fokuserar på ringmärkning av småfåglar under häckningstid. Ringmärkning sker vid 12 fångsttillfällen under maj-augusti. Angarngruppens styrelse blev direkt intresserade och ett gemensamt arbete påbörjades. Vi i Angarngruppen ville lägga till ringmärkning av flyttande nordliga småfåglar under september vilket Ian ställde sig positiv till.
Ringmärkning på häckningslokaler under häckningstid ger omedelbar information om storleken på den häckande populationen av olika fågelarter och om hur många ungar som kommer på vingarna ett specifikt år. När det gäller de flyttande småfåglarna så handlar det om att se om Angarnssjöängens miljö som rastplats förändrats så att fler eller färre fåglar rastar jämfört med den ringmärkning som genomfördes för 50 år sedan.
En ansökan togs fram om att under en tid om fem år få bedriva ringmärkning i sjöängen vilken skickades in till Länsstyrelsen. Angarnssjöängen är ett fågelskyddsområde med beträdnadsförbud under den tid som ringmärkningen ska genomföras så tillstånd måste inhämtas. Därtill får förstås inga fåglar fångas i ett naturreservat så vi behövde även tillstånd för den delen.
Till vår stora glädje fick vi den 13 maj ett positivt besked så nu har det förberedande arbetet startat. Själva ringmärkningen planeras att starta i slutet av maj, början av juni. Den kommer ske efter mittdiket från Lundbydiket och västerut.
Ansvarig ringmärkare är Ian Henshaw med assistans av Erik Koppe och Kenneth Olausson. Resultat från första årets arbete kommer att publiceras under hösten.
Kommer vi möjligtvis få se de här spännande arterna i näten i år?
Text och bild: Kenneth Olausson
Busksångare