Årets tredje nattlys, i vår serie av totalt sju nattlys 2024, genomfördes i den numera klassiska lyslokalen i Skesta hage lördagen den 15 juni.
Med regntunga skyar och nedlåtande väderrapporter från både SMHI och Klart.se börjar man fundera på om man antingen är galen eller obotlig optimist och vägrar tro på prognoser? Jag valde dock att vara optimist med tron om att det troligtvis inte regnar, och man har ju hört av andra entomologer att det kan flyga ganska bra med insekter vid lite regn.
Vid 21:30 så träffades undertecknad och Niclas Eklund nere vid grillplatsen i Skesta hage för att börja förbereda kvällen lys. På väg tillbaka till bilarna för att hämta vår utrustning möts vi av Göran Frisk med uppfälld Ikea-garderob och redo för lys. Vissa har större bilar än andra.
Vi inser också ganska snabbt att delar av det vi behövde för kvällen låg kvar hemma, men med Görans hjälp fick vi ändå ihop ett ljusfångsttält med en kvicksilverlampa och två Ikeagarderober med en EntoLED lampa och en LepiLED lampa. De två sistnämnda kan ju låta lika, men har lite olika ljusspektrum och kompletterar varandra gott.
Vid 22:30 så skickades Stefan Paulin upp till parkeringen för att hämta eventuella deltagare som ville vara med, men kom tillbaka ensam. Totalt blev vi ändå sju personer som vågade trotsa vädergudarna.
Strax därefter tände vi upp lamporna och började fika och samtala om ditt och datt i väntan på våra flygande nattgäster. Någon enstaka fladdermus flög förbi, och tyvärr hade både jag och Micke Johansson glömt våra ”BAT-detectors” hemma så dessa förblev obestämda. En morkulla spelflög och det hördes även en del fågelsång nere från sjöängen.
Foton Gunnar Hesse. Numera är telefonerna en viktig del i naturstudier.
Foto Gunnar Hesse. Är det en ny art för Angarn!!!
Nu började det också bli en del fjärilar på våra stationer och först ut var ett par rödskimrande ängsflyn som snabbt fick sällskap av ett tandat johannesörtsfly. Det senare en ny art för undertecknad och endast det andra fyndet för Angarns-sjöängen, senast var i juni 2001.
Foto Ulric Ilveus. Tandat johannesörtsfly.
Vår karaktärsart, det rödlistade (NT) fläcksprötade timjansfjädermottet noterades det ca fem exemplar av och vi hoppas att vid nästa nattlys att även systerarten linjesprötat timjanfjädermott kommer att hittas då den börjar flyga lite senare i juni och hela juli.
Andra arter som också noterades var en liten och vacker vecklare med namnet enblomvecklare och som var ny art för reservatet. En annan mycket vacker vecklare var prydlig brokvecklare som noterades i tre exemplar.
Av de större arterna fick vi sen den större snabelsvärmaren, och lämpligt nog kom även den mindre snabelsvärmaren nästan samtidigt. Pedagogiskt och bra! Det mycket vackra åsflyet blev också en ny art för reservatet precis som hasselfältmätaren. Kvällens talrikaste art var utan tvekan majsmottet som noterades rikligt.
Strax före tolvslaget kom verkligheten ikapp och det börja droppa så smått från himlen, men inte tillräckligt för att ge upp. Flera av oss kunde vid denna tid även höra småfläckig sumphöna spela bortåt Midsommarberget. Den har tyvärr varit ganska fåtalig under 2024, så kul att till slut få in den på årslistan.
00:40 så ökade regnet och vi beslöt att stänga av våra lampor för att inte riskera att de går sönder, och då speciellt kvicksilverlamporna som blir väldig varma.
Totalt fick vi under natten njuta av 50 olika arter varav tre av dessa var olika skalbaggsarter (intressantast av dessa den rostbruna dyngbaggen med blott två tidigare rapporter från reservatet) och resterande nattflygande fjärilar från olika grupper. Vi detta nattlys utökades totallistan gällande ryggradslösa djur för naturreservatet till 2111 taxa, d.v.s. 17 nya arter. Vid nattlys nummer två hade vi hela 36 nya arter. Vår kunskap runt mångfalden ökar och det är ju huvudmålet för alla nattlys och andra inventeringar som genomförs av olika individer.
Nästa nattlys är planerat att även det genomföras i Skesta hage den 13 juli. Hoppas vi ses där och då! Välkommen att delta oavsett kunskapsnivå, vi lär oss tillsammans!
Text Ulric Ilveus.
Foton Ulric Ilveus och Gunnar Hesse