Den sjunde Bioblitzen i ordningen gick detta år av stapeln den 6 juli i Skesta hage. Väder-läget är ju alltid en viktig faktor för denna aktivitet, och SMHI’s prognos såg lovande ut med uppehåll och växlande molnighet. Dock blåste det rätt så kraftigt under dagen (precis som förra året), men i stort påverkade detta inte genomförandet i nämnvärd grad.
Som vanligt i planeringsstadiet för denna dag så kontaktades ett antal, inom sina områden, duktiga personer varav några kunde delta och andra fick tyvärr tacka nej då de var uppbokade på annat. Även detta år fick vi till slut ihop en mycket kompetent uppställning av deltagare för att hitta och identifiera så många arter som möjligt.
Som sig bör var fågelgänget med Stefan Paulin i spetsen där tidigt på morgonen för att fånga de allra tidigaste fåglarna och vi andra började sedan anlända från 08.00 och framåt. Det var väldigt glest med personer vid den officiella starten klockan 09:00, men allt eftersom droppade det i olika deltagare och totalt deltog ca 25 personer på aktiviteten under dagen som avslutades runt 16-tiden.
Grillplatsen var som vanligt basen där vi kunde återsamlas för att visa upp och diskutera olika fynd, leta i medtagen litteratur efter arter vi observerat samt självfallet fika, prata och umgås i allmänhet.
Under dagen undersöktes hagen och stranden nedom hagen således både i grupp och individuellt med hjälp av ögon, öron, kikare, kameror, luppar, håvar och feromonfällor. Olika metoder som användes var t.ex. sållning, bankning, slaghåvning och trampning användes för att hitta alla kryp som gömmer sig i jord, förna, gräs, träd och vass. Allt skall upptäckas!
Som vanligt är vissa arter svåra, eller direkt omöjliga att bestämma i fält så det togs även en ansenlig mängd foton som har analyserats i efterhand för att säkerställa rätt arttillhörighet. Även med foto så är det även inte ovanligt att det trots allt inte går att artbestämma vissa arter, och då får vi lämna dessa som obestämda. Totalt rapporterades det in 344 olika taxa (2023 var det 442) som observerats under dagen på Artportalen. Totalt för alla sju bioblitzar så är det i dagsläget 1058 taxa inrapporterade. Jämför vi med resultatet för 2018 – 2023 som var 981 taxa så ökade vi på det totala antalet med 77 arter vilket måste ses som ett fantastiskt resultat.
Inom kärlväxter fick vi detta år hjälp av två biologistudenter från Stockholms universitet som tillsammans med oss andra lyckades artbestämma 116 arter. Den rödlistade kärlväxtarten backtimjan blommar rikligt i år och verkar ha återhämtat sig. Backtimjan är ju värdväxt till den svartfläckiga blåvingen, men den har tyvärr inte återhämtat sig efter torrsommaren 2018 och observerades inte under dagen. (Här pågår en inventering i hagen under 2024 som hitintills inte heller har observerat arten). Månlåsbräken och slåtterfibbla som också är rödlistade hittades till skillnad från 2023 inte under dagen trots att vi letade noga, speciellt efter den förstnämnda.
Inom fågelgruppen så observerades 10 rödlistade arter totalt under dagen jämfört med 18 rödlistade arter 2023. Den röda gladan sträckte förbi oss påpassligt när vi satt och fikade vid grillplatsen och fick ses av flera deltagare. Även göktytan observerades detta år. I gruppen ryggradslösa djur så hittades totalt 131 arter varav fyra av dessa är rödlistade. Irisguld-stekeln (NT) var en ny art för Bioblitzen och var tillsammans med den mycket vackra ängsmetallvingen, bredbrämad bastardssvärmaren och mindre bastardsvärmaren de arter som är rödlistade. Feromonfällor användes även i år för att försöka fånga in olika arter av glasvingar, och här var det enbart den svarta poppelglasvingen som attraherades av feromonet och då i två exemplar. Roligast av allt var en skalbagge som var helt ny för Vallentuna kommun; Scirtes hemisphaericus.
Svampar, som var den artgrupp som ökade mest 2023, blev i år dåligt täckta i avsaknad av en på området kunnig expert. Detta område tillsammans med mossor behöver vi förbättra inför kommande år.
Klockan 22:00 så fortsatte Bioblitzen med fladdermöss i centrum. Tyvärr var vädret inte det bästa då det hade börjat regna och undertecknad hade inga större förhoppningar om att det skulle kunna gå och genomföra aktiviteten. Vid aktuell tid var det inga deltagare som hade lust att trotsa regnet, förutom Hans-Georg och Sonia Wallentinus som dock dök upp. Sonia tog en tur med hunden i hagen och Hans-Georg lyssnade från bilen vid grinden till hagen och lyckades att totalt artbestämma tre arter (större brunfladdermus, nordfladdermus och dvärgpipistrell) samt en trolig vattenfladdermus. Undertecknad bidrog inte alls fladdermus-resultatet då jag valde att åka hem efter en lång dag i hagen som varat sedan 07:30.
Slutresultatet kommer att redovisas i kommande nummer av Rallen.
Undertecknad vill sända ett stort tack till alla som deltog under dagen och bidrog med sina värdefulla kunskaper. Jag hoppas att ni alla har tid och lust att göra om Bioblitzen även 2025 då vi fortsätter att undersöka hagen för att få en bättre förståelse för dess biologiska mångfald och om denna på något sätt påverkas av vår nutid.
Text Ulric Ilveus
Foton Gunnar Hesse