Årets fjärde nattlys, som ursprungligen var planerad till 13:e, fick flyttas på grund av regn och genomfördes istället den måndagen den 22:a juli. Platsen var även denna gång Skesta hage för att behålla den serie av nattlys vi nu genomfört i juli månad sedan 2018.
Vädret var perfekt för att genomföra ett nattlys med moln, inget regn, i stort sett vindstilla och varmt. Vid starten 22.30 var det ca 19 grader och det fortsatte att vara varmt under hela aktiviteten.
I och med att det var en måndag, samt semestertider så startade jag denna kväll ensam i Skesta hagen med att rigga utrustningen, tre stationer, vid 21:30. Våra naturvårdare, i form av kvigor, förefaller ta ”nattkvist” i hagen och var väldigt nyfikna på vad dessa vita lakan var för saker som störde deras rutiner. Efter ett visst sjå att få dem att inte bli för närgångna gav de sig av till nordöstra delen av hagen där de verkar vila under natten och sågs inte till något mer under resten av kvällen/natten.
Strax innan start så fick jag sällskap av Gunnar Hesse och vid 22:30 hämtades eventuella deltagare vid parkeringen till hagen. Det visade sig vara två som var intresserade att delta, Sonia Wallentinus med hund. När vi träffades vid parkeringen så kom en stor och tung skalbagge flygandes och satte sig på min bil, det visade sig senare vara en dykare med namnet Dytiscus circumcinctus.
Tillbaka vid grillplatsen i hagen började det att flyga så smått vid våra uppsatta stationer, denna gång enbart den nya tekniken med en Ikeagarderob utrustad en EntoLED lampa och två ljusfångtstält med LepiLED lampor. Dessa lampor kan låta lika men har lite olika ljusspektrum och kompletterar varandra gott.
Sonia Wallentinus hade fladdermus-detektor påslagen och vi hade sällskap av både nordfladdermus, dvärgfladdermus och större brunfladdermus och kanske gråskimlig fladdermus i början av kvällen. Tack Hans-Georg Wallentinus för analyserna. Men det var inte bara fladdermössen som intresserade sig för alla flygande varelser vid de olika stationerna och människorna hade fullt sjå att försöka artbestämma och fota dessa.
Då jag själv inte är ett proffs på nattfjärilar och vår normala ciceron Niclas Eklund var på semester så var det viktigt att fotodokumenteras så mycket som möjligt för att sedan kunna artbestämma hemma det som jag inte kunde artbestämma redan på plats.
Som vanligt ville jag fokusera på de två rödlistade (NT) systerarterna linjesprötat timjansfjädermott och fläcksprötat timjansfjädermott, och dessa hittades ganska omgående och kunde med hjälp av lupp artbestämmas på plats. Skönt att de båda arterna finns kvar i hagen.
En vacker art som noterades i flera exemplar var ljungfrulinsflyet, och tillika blev det hela sex individer av den spektakulära bruna björnspinnaren.
Ny art för naturreservatet, men även för Vallentuna kommun (och undertecknad) var grönt hedmarksfly som även det är rödlistat (NT). Exempel på andra nya arter för naturreservatet var den lilla aspstyltmalen och svaltingblomvecklaren. Totalt fann vi sexton nya arter för naturreservatet.
Andra arter besöker ju också lamporna och vi kunde ta del av bålgeting (3st), brunborre, skogsdödgrävare, åkergroda, större vårtbitare och buskvårtbitare.
Kattugglan ropade också flitigt under delar av natten. Vid 01:30 hördes den alldeles bredvid grillplatsen.
Vid 00:30 lämnade Gunnar och Sonia, så jag fortsatte själv att lysa fram till ca 02:00 innan jag packade ihop utrustningen. Under hela natten fram till slutet kom det in nya arter, så om jag lyst ännu längre fanns det säkert möjlighet till ännu fler arter.
Totalt fick vi ihop 72 arter, och det återstår ännu några få skalbaggsarter att artbestämma i efterhand. Summa summarum blev det ett bra lys med många vackra arter att beskåda.
Nästa nattlys är planerat att genomföras i Klosterbacken den 10 augusti. Hoppas vi ses där och då! Välkommen att delta oavsett kunskapsnivå, vi lär oss tillsammans!
Text Ulric Ilveus