Nattlys nummer 5, augusti 2024

Det femte nattlyset för 2024 genomfördes som planerat den 10:e augusti på Klosterbacken. Årets första nattlys i april genomfördes också på Klosterbacken, men då var det väldigt kallt och inga fjärilar noterades. Så detta nattlys blir istället det första som genomförs på platsen och där nattaktiva insekter med all säkerhet skulle observeras, men vilka arter skulle dyka upp?

Micke Johanssson och Gunnar Hesse kollar fynden. Foto Ola Asteman.

Vädret var inte heller denna gång helt perfekt då det var relativt starka och byiga vindar under kvällen och natten som gjorde att vi hade vissa problem med vår utrustning som inte alltid fungerade som tänkt.  

Totalt var vi sex personer som deltog hela, eller delar, av natten. Vi hade denna gång satt upp hela sex olika stationer varav två stationer med kvicksilverlampor, två med LepiLED-lampor och till sist två stationer med EntoLED-lampor som tändes upp 21:30.

Tälten fixas. Foto Ola Asteman.

Ganska omgående började det att samlas olika insekter vid de olika stationerna. Det är ju inte enbart nattflygande fjärilar som lockas utan även andra insekter och först ut här var den stora och imponerande fälttordyveln. Under natten hade vi många olika skalbaggsarter såsom aftondyngbagge, rostbrun dyngbagge och buskögonvivel samt olika typer av skinnbaggar som Adelphocoris seticornis och Phytocoris populi. Den magnifika långhorningen större aspvedbocken gjorde också ett besök på en av stationerna. Flera av skinnbaggarna var tidigare inte rapporterade från reservatet.

Mindre klubbgräshoppa. Foto Ola Asteman
Bålgeting. Foto Ola Asteman.
Björktandvinge. Foto Ola Asteman.
Harkrank och vickerbackmätare. Foto Ola Asteman.

Vad gällde nattfjärilar så blev det, trots vindarna, ett bra och varierat utbud från det stora och vackra blåbandade ordensflyet till den pyttelilla och tillika vackra vårtbjörksguldmalen. En ny art för reservatet som gladde oss var det rödlistade (NT) skiktdynemottet som hade den goda smaken att sitta kvar på samma lakan hela kvällen. Andra arter som också observerades var kungslavspinnare, grön lobmätare, videörtsstyltmal och gulryggad johannesörtplattmal.

Kungslavspinnare. Foto Ulric Ilveus.
Gulryggad johannesmal. Foto Ulric Ilveus.
Större aspvedbock. Foto Ulric Ilveus.
Blåbandat ordensfly. Foto Ulric Ilveus.
Skiktdynemott. Foto Ulric Ilveus.
Fälttordyvel. Micke Johansson.

Vid 02:30 så släckte vi ned alla lampor och började plocka ihop utrustningen nöjda och glada efter vi totalt hade observerat 117 olika arter av ryggradslösa djur. Totalt antal observerade ryggradslösa djur för Angarnssjöängens naturreservat var innan denna natt 2167 taxa och efter nattlyset så ökade antalet till 2218. Således var det 51 nya arter för reservatet som observerades under kvällen.

På vägen mot parkeringen på Olhamra så stötte vi ihop med en större vattensalamander som var ute på äventyr. Blott det andra rapporterade fyndet från reservatet.

Nästa nattlys är planerat till 14 september vid grillplatsen vid Örsta eller på Tältholmen. Känn er välkomna att delta!   

Text Ulric Ilveus