Det sjätte nattlyset för 2024 genomfördes som planerat den 14:e september vid grillplatsen, Örsta.
För andra gången detta år genomfördes ett nattlys i Angarngruppens regi vid grillplasten och bestod denna gång av totalt 8 olika stationer. Vid Örstastugan placerades det ut två stycken kvicksilverlampor, sedan hade vi på och i närheten av grillplatsen resterande stationer där vi hade både LepiLed- och EntoLedlampor samt en ljusfälla.
Vädret hade varit bra under dagen och vid starten för nattlyset 19:30 så anslöt totalt 12 personer, varav två juniorer, som var sugna på att se olika typer av nattflygande insekter. Vid starten så var det lite blåsigt men vinden gav snart med sig och det blev en fin kväll med en nästan komplett fullmåne. Med detta väderläge, och i september månad, så finns en risk att det blir lite kyligt, så vi frågande oss ganska tidigt hur många insekter som hade lust att flyga och hur länge.
Vid mörkrets inbrott så började det snart att komma en del fjärilar och andra ryggradslösa djur på de olika stationerna, och först ut var två spetsvinklade fältmätare följt av flera brunbandade fältmätare. Det skulle senare visa sig att den sistnämnda skulle bli kvällen art med totalt ca 25 – 30 exemplar.
Uppe vid Örstastugan där vi placerat en kvicksilverlampa hängandes på husgaveln och en station med en kvicksilverlampa i ett ljustält blev det snart också aktiviteter, speciellt då dessa lampor är så pass ljusstarka jämfört med Led-lamporna. Här kunde vi finna insekter både direkt på stugväggarna och på tältet. Ett vinkeljordfly noterades samt att vi granskade en mångfoting kallad klubbkejsarfoting på Örstastugans vägg. Klubbkejsarfotingen noterades även nere i vindskydden och totalt rapporterades det in ca 10 exemplar. Arten har tidigare inte rapporterats från Vallentuna kommun och det beror nog mest på att det är få personer som letar efter denna artgrupp och kanske ännu färre som rapporterar den på Artportalen.
Även grönbrunt ekfly som observerades var det första rapporterade fyndet i Vallentuna kommun och kvällens mest ovanliga art hittades av Gunnar Hesse och visade sig vara en liten sällsynt skalbagge med namnet Olibrus corticalis, blott tredje fyndet i Uppland.
Andra exempel på nya arter för naturreservatet (men inte för kommunen) var en mycket liten mikrofjäril med namnet getväpplingspalpmal, en något större vecklare med namnet vitbrokig rosenhöstvecklare samt två exemplar av gulrött backfly samt ett fly som Niclas Eklund lyckades fånga med händerna när det flög förbi och som visade vara det läckra gröna rotflyet.
Vid 22:00 så blev det tydligt att aktiviteten minskade runt lamporna på grund av att temperaturen sjönk och var inte mer än 5 – 6 grader varmt, så beslut togs att inom kort släcka ned och avsluta kvällen vilket gjordes 22:30.
Totalt rapporterade vi in 28 olika arter varav 19 var olika arter av nattfjärilar. Av dessa var 16 arter nya för Angarnssjöängens naturreservat. Totalt för alla år, och alla typer av aktiviteter, har det nu rapporterats 2247 olika ryggradslösa arter inom naturreservatet på Artportalen. Det totala antalet arter som vi rapporterat från alla nattlys vi genomfört sedan 2018 ökade till totalt 431 arter.
Nästa nattlys, och årets sista, kommer att ske i Skesta hage den 12:e oktober. Vi får hoppas att det inte blir för kallt och därmed låg aktivitet och få fjärilar.
Välkomna att delta!
Text Ulric Ilveus