Workshop med svampar – 66 arter funna, varav 17 nya för kommunen

Den sista av våra workshoppar ägde rum lördagen den 28 september. Svampar var dagens tema och den blev en grande finale med ett fyrverkeri av många mer eller mindre spektakulära arter. Förutsättningarna kunde nog knappast ha varit bättre. Sommarvärmen höll i sig fram till den 25:e och sedan kom rotblötan under ett par dagar följd av vår kurslördag med strålande solsken och hyfsad temperatur. Resultatet blev inte oväntat, att svamparna sköt upp ur jorden som just svampar!

Foton Kenneth Olausson. Kursledarna Björn Bråvander och Carina Lerdahl, med en del av studiematerialet till höger.

Redo och förväntansfulla samlades ett tjugotal personer vid den röda Örsta-stugan för att under mycket sakkunnig ledning av svampexperterna Carina Lerdahl och Björn Bråvander lära sig mer i teori och praktik om detta mycket komplexa och omfattande rike. Över elva tusen svamparter finns nu rapporterade på Artportalen och fler finns med säkerhet kvar att upptäcka.

Pedagogiskt nog hade våra lärare varit ute i sina hemtrakter i Uppsala dagen innan och plockat en korg (nästan) full med olika svampar, som skulle tjäna utmärkt som studiematerial under dagens första del, teorilektionen. Svamparna sorterades upp på ett stort bord utanför stugan, där också vi elever slutligen samlades för att lyssna och lära. Litteratur delades ut, bland annat den relativt nya fältguiden ”Ängssvampar i Dalarna”. Björn med assistans av Carina gick metodiskt igenom svampriket generellt och specifikt några olika släkten och arter, som är relevanta för just naturreservatet. De medhavda exemplaren skickades successivt omkring och tjänade verkligen som mycket goda studieobjekt för att vi bättre skulle förstå taxonomin och lära känna särskilda arter. Kaffe- och lunchraster piggade upp och gjorde oss bättre rustade för att komma ut i verkligheten och att på ort och ställe leta reda på och artbestämma Angarnssjöängens svampar.

Foton Gunnar Hesse. Flitiga elever och
Kenneth Olausson söker bästa bilden.

Svampletares medelhastighet är ju låg och reservatet stort, så vi var tvungna att begränsa oss till Byksbergsdungen och delar av Midsommarberget för våra fältstudier. Resultatet blev trots detta mycket gott och det även om ängssvamparna dessvärre inte riktigt hade kommit igång. Totalt hittade vi 66 olika svamparter, varav hela 17 blev nya fynd för kommunen. Hur många arter, som är nya för Angarnssjöängens naturreservat får vi återkomma till, då det kräver en hel del handpåläggning i Artportalen för att ta reda på det.

Foto Karin Hendahl. Lunchpaus.
Foto Sonia Wallentinus. Karin Hendahl repeterar svamparna med de andra kursdeltagarna.

Några särskilt intressanta arter:

  • · Backnopping. En liten ängssvamp med bred hatt, som är rödlistad (NT). Ny art för reservatet, blott ett fynd tidigare i kommunen (Vadakullarna).
  • · Gul och spröd vaxskivling. Ängssvampar, som är lätta att förväxla; gula båda två. Tidigare funna på olika platser i reservatet.
  • · Stråbrosking. En liten och därmed svårupptäckt art hittades i Byksbergsdungens NO hörn. Ny för kommunen med relativt få fynd i Uppland.
  • · Röd larvklubba. Parasit på i marken dolda puppor av spinnare och nattflyn. Första fyndet i reservatet och blott det andra i kommunen.
  • · Dallergröppa. En vedlevande svamp (främst på björk), som har en utbredd fruktkropp. Den har rönt speciell uppmärksamhet efter att en svensk man med nedsatt immunförsvar dog av en infektion orsakad av svampen. Binga eller googla på ”VBSK – Platåbergens svampklubb” för mer information. Ännu en ny upptäckt i naturreservatet.
  • · Chroogomphus mediterranus. Tillhör rabarbersvamparna och kräver mikroskopering och reagensanalys för säker artbestämning. Mycket få säkra observationer på grund av detta. Den och den nära släktingen rutilus hittade för första gången i Vallentuna!
  • · Simocybe sumptuosa. En liten trälevande svamp med endast 58 observationer rapporterade på Artportalen någonsin i hela landet. Nästan hälften av fynden i Uppsalas närhet, där många av rikets svampexperter rör sig! Första fyndet i kommunen.

Foton Björn Bråvander (BB och Kenneth Olausson (KO). Från högst upp till vänster till längst ner till höger. Backknopping (BB), gul vaxskivling (KO), stråbrosking (BB), röd larvklubba (KO), dallergröppa (KO), · Chroogomphus mediterranus (BB) och Simocybe sumptuosa (BB).

En mycket lyckad svampworkshop avslutades (med viss svårighet) vid fyrasnåret. Några ville gärna fortsätta. Dagen visade med all tydlighet hur mycket, som ändå finns kvar att upptäcka och dokumentera både i reservatet och kommunen.

Stort tack till Carina och Björn för mycken kunskap och utmärkt ledarskap samt till alla engagerade elever på svampskattjakt. Allt finns nu registrerat på Artportalen (tack alla!). Särskilt tack även till Ulric och Kenneth för arrangemang och andra värdefulla bidrag och sist men absolut inte minst till SLU för generös finansiering av samtliga fyra workshoppar.

Gunnar Hesse text

Foto Karin Hendahl. Marie-Louise Hesse i förgrunden med Gunnar Hesse i bakgrunden.