Nattlys nummer 7, oktober 2024

Det sjunde nattlyset för 2024, och tillika det sista för året genomfördes som planerat den 12:e oktober i Skesta hage.

Precis som vid årets första nattlys i april har kylan en stor inverkan på resultatet. Skulle det vara för kallt eller var det tillräckligt varmt för att de allra tuffaste insekterna skulle vara aktiva, det var kvällens stora fråga innan start. I april så var det på tok för kallt och inga fjärilar flög, så hoppet fanns att vi åtminstone skulle slå det usla resultatet.

Prognoser sa att det skulle mulna på under kvällen och vara cirka åtta grader i Vallentuna och vid starten kl.18:00 var temperaturen runt sju grader.

Totalt var det fyra personer som anslöt till Skesta hage och vi hjälptes åt att sätta upp fyra olika stationer, som alla var utrustade med de moderna batteridrivna lamporna, som kallas för EntoLed eller LepiLed. Vid 18:45 så lös alla lampor och det var nu bara att vänta och hoppas att några fjärilar skulle attraheras av ljuset. Efter en kort stund väntande så landade en första nattfjäril på den ena stationen och som visade sig vara en brungrön fältmätare, en art som vi även hade några exemplar av vid nattlyset i september.

Foto Gunnar Hesse. Under uppsättningen underlättade ljuset.
Foto Gunnar Hesse. Magiskt ljus under nattlyset.

Efter detta så kom det glädjande nog fler ryggradslösa djur på dukarna i form av fler nattfjärilar, men också några exemplar av olika skinnbaggar. Då det troligtvis var den första gången någon genomförde ett nattlys under oktober månad i naturreservatet blev i stort sett alla fjärilar nya arter för reservatet. Totalt fann vi sju arter nattfjärilar och av dessa var det sex arter som var nya. Talrikast var arten enfältmätare med fem exemplar, av den snygga poppelspinnaren noterade vi fyra exemplar och lindmätare med två exemplar. Övriga fjärilsarter noterades i ett exemplar vardera och bestod av den tidigare nämnda brungrön fältmätare, tillsammans med spinnarmätare och blekgrön fältmätare. Micke Johansson hittade dessutom en ljuspunkterad röllikeplattmal sittandes under taket till vedupplaget nära grillplatsen. Denna lilla gynnare, som uppenbarligen inte attraherades av våra lampor, var blott det andra rapporterade exemplaret i Vallentuna kommun, och således även första fyndet för reservatet.

Utdrag ur Artportalen där alla arter rapporteras.
Foto Micke Johansson. Enfältmätare.

Det samma gällde för en skinnbagge, som Gunnar Hesse lyckades artbestämma till Charagochilus gyllenhalii. Första fynd för reservatet var även en annan skinnbagge vid namn Stictopleurus punctatonervosus, men denna art har tidigare rapporteras i några exemplar i kommunen.

Klockan började nu närma sig 21:00 och temperaturen var på väg ned, så beslut togs att avsluta kvällen som ändå måste betecknas som lyckad. Målet att hitta höstarter var i hög grad uppfyllt.

Foto Micke Johansson. Poppelspinnare.
Foto Micke Johansson. Lindmätare.

Totalt hittades 10 nya arter i Angarngruppens projekt för nattlys, och vi är nu uppe i 441 arter som noterats sedan 2018. Totallistan för ryggradslösa djur inom hela naturreservatet späddes på med åtta nya arter och är nu uppe i 2260 arter. Kvällen gav oss allt som allt 12 olika arter då vi även hade en tredje skinnbagge, en grön bärfis, och ett antal tallsektorspindlar.

Foto Micke Johansson. Spinnarmätare.
Foto Micke Johansson. Ljuspunkterad röllikeplattmal.

I och med att detta nattlys var det sista för 2024 så kommer undertecknad att återkomma med en sammanställning av hela resultatet i årets nästa nummer av Rallen. Gunnar Hesse kommer att summera de skalbaggsarter som vi även funnit i samband med nattlys under året i samma nummer.

Tillståndet från Länsstyrelsen för nattlys gäller i ytterligare fyra år, så nästa år ser vi fram emot sju nya nattlys, och då eventuellt på några andra platser än de som vi använt i år. Det finns fler arter att upptäcka.

Text Ulric Ilveus