Risrensning på Kloster- backen med oktetten som slängde

Klosterbackens öppna ytor har inte betats av några tamboskap eller hästar på många år och håller nu dessvärre på att långsamt växa igen. Slyet och örnbräknen trivs och breder ut sig och kväver delvis annan växtlighet. Det lilla området med orkidén Adam och Eva är särskilt hotat, men även andra mindre örter lever ett farligt liv. Inte bra för den biologiska mångfalden, som vi måste värna om. Förra våren ordnade Länsstyrelsen så att en hel del av slyet kapades bort, men fick dock bli liggande kvar. Inte den bästa metoden, då slyet är som den grekiska mytologins åttahövdade hydra; hugger man av en, så kommer flera åter. De kvarvarande grenarna hindrar också delvis undervegetationen att frodas och kan dessutom vara ett problem för vandrande besökare.

Foto Sonia Wallentinus. Många och stora rishögar blev det.

För att råda bot på det senare problemet beslutade Angarngruppen att anordna en naturvårdsdag i början av november för att på ideell basis rensa upp och samla ihop riset i ett antal högar på Klosterbacken.

Åtta personer hörsammade kallelsen, samlades vid Olhamra-parkeringen och styrde kosan mot Klosterbacken under den tidiga lördagsförmiddagen den 9 november. Under ett par timmar hann vi med att ta reda på det mesta av det värsta slyet och slänga det på de utvalda platserna. Oktetten som slängde! Självfallet hann vi också med en kaffestund som belöning och återhämtning av krafter innan arbetet slutfördes.

Foton ovan av Sonia Wallentinus, Gunnar Hesse och Karin Hendahl. En trevlig observation idag var papegojvaxskivlingen som Karin Hendahl hittade. En indikator på fin betesmark (så den uppskattade nog insatsen).

Stort tack till alla frivilliga arbetskrafter, som flitigt rensade upp!

Text Gunnar Hesse

Foto Sonia Wallentinus. Gunnar Hesse.