Årets andra workshop med trollsländor på programmet

Angarngruppens serie med olika utbildningsdagar hade lördagen den 10 augusti kommit till trollsländorna. Ett drygt tjugotal medlemmar tyckte detta var det bästa sättet att tillbringa en sensommarlördag och anslöt därför vid den röda Örsta-stugan vid niosnåret på morgonen. Förutsättningarna var skapliga med hyfsad temperatur, växlande molnighet men dessvärre lite väl blåsigt väder. Nu är trollsländorna härdade djur, så vinden skulle nog inte påverka flyglusten hos dem alltför mycket.

I Magnus Billqvist hade vi lyckats locka en av Sveriges absolut största auktoriteter inom området som kursledare. Magnus har sedan drygt 15 år vigt sitt liv åt dessa fascinerande djur. Han är exempelvis ordförande i den svenska Trollsländeföreningen och har publicerat ett flertal böcker i ämnet, blanda andra dagens kurslitteratur Trollsländor i Sverige.

Foto Roland Olsson. Magnus Billqvist leder deltagarna.

Vår workshop inleddes med en teoretisk del i stugan. Vi lärde oss det viktigaste om trollsländornas liv, taxonomi och artbestämning. Intresset var stort, frågorna var många och likaså de goda svaren. Med avbrott för förmiddagskaffe och lunch i grönskan utanför stugan var vi naturligtvis inte fullärda, men ändå redo att ge oss ut i verkligheten för att hitta och artbestämma så många trollsländearter som möjligt. I hela Sverige har 64 arter upptäckts och rapporterats via Artportalen och av dessa finns det i Vallentuna kommun observationer av 41 olika arter.

Foto Roland Olsson. Magnus Billqvist med intresserade deltagare.

Länsstyrelsen hade givit oss tillstånd att med håv tillfälligt infånga insekterna för studier och säker artbestämning. Fort går det naturligtvis inte, när man idogt letar efter trollsländor, så det tog oss flera timmar att ta oss från Örsta och ner till Midsommarberget och så småningom tillbaka till ruta ett, det vill säga stugan i fråga.

Foto Gunnar Hesse. Magnus Billqvist demonstrerar.
Roland Olsson med ett av sina favoritdjur i närstudie av höstmosaiktrollslända.

Vi lyckades till slut med förenade krafter hitta och identifiera tio olika arter. Inga sensationer, inga nya arter för kommunen, men likväl några spännande fynd. Här kommer listan:

  • Tegelröd ängstrollslända
  • Blodröd ängstrollslända
  • Gulfläckad glanstrollslända
  • Gulfläckad ängstrollslända
  • Blågrön mosaikslända
  • Höstmosaikslända
  • Större sjötrollslända
  • Sjöflickslända
  • Pudrad smaragdflickslända
  • Vinterflickslända

Av dessa är både den gulfläckade glanstrollsländan och höstmosaiksländan exempel på arter, som är stadda i stark spridning i vårt land.

Vinterflicksländan är mycket speciell, då den är vår enda trollsländeart, som övervintrar som vuxen. Detta innebär också, att den börjar flyga väldigt tidigt på våren och långt innan andra trollsländor dyker upp. Ett anonymt utseende och med en relativt sen flygtid på hösten gör att den lätt förbises av den ouppmärksamme.

Kenneth Olausson. Vinterflickslända.

Klockan blev till slut sexton och vi tackade Magnus för en mycket lärorik och givande dag. Varmt tack blev det också till dagens arrangörer (framför allt Kenneth Olausson och Ulric Ilveus), till deltagarna och till SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, för generöst ekonomiskt bidrag till kursens genomförande.

Gunnar Hesse