Igår förmiddag, det vill säga onsdagen den 13 november, öppnades fågelrestaurangerna vid Midsommarberget återigen inför den stundande vintersäsongen. Den stora mataren, som gjorde premiär förra året har nu vildsvinssäkrats ytterligare genom en gedignare upphängning i den så kallade suptallen vid ingången till reservatets ängsmarker. Säkrare, lättare att hantera och placerad lite högre över marken hoppas vi, att den skall passa alla hugade fågelspekulanter och vi, som skall sköta den, samtidigt som den blir mindre åtkomlig för vildsvinen.
Lite högre upp i hagen (eller snarare lite utanför den) fylldes jordnötter på och talgbollar stoppades in. Smaklig måltid!
Vad gäller Skesta hage, så har Stefan Paulin byggt en ny matare som har hängts upp. Den förra demolerades till slut av kvigorna i hagen, som nog ansåg den lämplig att klia sig mot; den är nu bortforslad efter att ha gjort sitt under många år. Den stora, blåa tunnan är under reparation och kommer så småningom på plats även den i Skesta hage. I Skesta hage bjuds på solrosfrön, hampfrön, jordnötter och talg.
Uppsättning av matningen i Skesta hage.
Stort tack till Stefan Paulin, Rune Isaksson och alla övriga kämpar, som bidragit till att krogarna åter kommer i bruk!
Text och foton Gunnar Hesse