Fjällvråk

När detta skrivs (december 2024) är det två fjällvråkar som verkar rasta i närområdet och ibland ses födosöka i Angarnssjöängen. En årsunge (1k i december, 2k från 1 januari) och en adult fågel. Då nästan alla fåglar ses flygande koncentrerar vi oss i detta fall på karaktärerna underifrån. Tänk på att färger och ljushet påverkas av solljusets styrka. Alla bilder nedan är tagna i Angarnssjöängen. En ung fjällvråk kännetecknas som i stort sett alla ungfåglar av en övergripande fräsch, osliten dräkt. Stor sammanhängande bukfläck och ljusa, diffust gråbruna ändband bak på vingar och stjärt. På stjärten finns endast ett ordentligt band. Känns oftast blekt gulvita med ”gräddgult” huvud och hals. Ungfåglar av fjällvråk är svåra att könsbestämma. Fågeln nedan är fotograferad 30 oktober 2024 vilket ger åldern 1k.
Den subadulta fjällvråken nedan ruggar, byter bort sina juvenila fjädrar mot nya. Det sker normalt för fjällvråkar under perioden mars-oktober men kan ibland sträckas ut till kommande vår. På fågeln nedan ses ruggningen enklast på vingars och stjärts bakband där den juvenila, gråbruna bakre smala randen är på väg att bli bredare och mörkare. Fågeln som har kommit lite mer än halvvägs i ruggningen har en kombination av juvenila och adulta fjädrar. Den är fotograferad 26 september 2019 och är därmed 2k. Man kan även se vråkar som inte är helt färdiga med ruggningen under tidig vår vilket då ger dem åldern 3k.
När vi kommer till adulta fjällvråkar så har de mörkt bakband på vingar och stjärt. Bukfläcken är mindre men fortsatt stor hos honor som också kan få ett smalt band innanför det breda yttre bandet på stjärten vilket ses på den första bilden nedan. (Hanarna kan få flera smala band innanför ändbandet). Honorna är generellt sett ljusare än hanarna i sin grundfärg vilket ofta blir tydligt under de mörka strecken på huvud och hals. Den första honan nedan är fotograferad den 3 oktober 2018 och den andra 22 oktober 2024.
De vuxna hanarnas bukfläck bryts upp och de blir ofta tvärvattrade på buken. Bakbandet på stjärten får ett eller flera smala tvärband innanför sig. Se nedan. Hanarna är normalt sett mörkare i sin grundfärg än honorna. Fotograferad 31 oktober 2024.
Fjällvråk (Buteo lagopus.) Fjällvråkarna i Angarnssjöängen ses regelbundet mellan januari-maj, (juni-augusti) och september – december. Både sträckande och rastande fåglar ses. De rastande kan ofta skådas genom i stort sett hela vintern. Det är framför allt under hösten de sträckande fåglarna ses. Under oktober kan ofta större dagsantal noteras. Vi fyra tillfällen har enligt Artportalen dagssiffror på 20 eller fler noterats vid flera tillfällen med störst antal under en dag den 20 oktober 1996 då 48 individer räknades in. Nästan årligt rastar någon/några individer under vintern. Endast ett mindre antal observationer (11) har gjorts under sommaren (maj – augusti) genom åren.