Månadsrundan 7 juli 2010

Månadsrundan i juli gick av stapeln en bit in i en rejäl värmebölja och det var inte utan att tankarna gick till rundan precis ett halvår tidigare. Den här gången visade termometern ungefär lika många plusgrader (26-27) som vi hade minusgrader då! I det fina vädret kunde man befara låg aktivitet och dåligt fågelmässigt utbyte. Dylika farhågor kom dock, som vi skall se, på skam.

Ett 15-tal personer hade mött upp när dagens värd Stefan Paulin hälsade oss välkomna. Många hade säkert hört talas den svartpannade törnskata som Svante Söderholm upptäckt dagen innan. Flera i sällskapet hade redan på tisdagen varit på plats och sett den, men vi andra ville också gärna kryssa denna raritet. Tubarna riktades därför redan uppifrån Örsta mot Lundbydiket och någon tyckte sig se den. Det måste dock ha varit falskt alarm för flera skådare (inkl. upptäckaren) fanns redan på plats nere på Byksberget utan att återfinna fågeln. Den måste ha lämnat sjöängen, för ingen rapport föreligger efter 6/7.

Ovetande om detta traskade vi alla ner till Byksberget i hopp om att hitta den svartpannade. När nu den inte stod att finna gladde ett par 1K vattenrallar i vasskanten liksom flera mindre strandpipare. En 1K rödbena födosökte på bekvämt avstånd – bra övning att särskilja den gentemot 1K svartsnäppa. Några hörde och såg dessutom ”äkta” svartsnäppa. När dessutom Svante serverade oss alla en 1K småfläckig sumphöna som stod och solade i vasskanten både länge och väl blev flera av oss mycket uppåt. Typiskt för den arten är ju att många hört den, men inte sett den. Nu kunde alla granska den i lugn och ro. Även födosökande enkelbeckasin, fiskgjuse och fisktärna fanns att beskåda liksom gott om unga sothönor. Brun kärrhök jagade från och till i ett par olika ex. En fin obs av adult havsörn som drog förbi fick vi också. Och när Stefan raskt kunde förvandla en ormvråk några oss stirrade på till bivråk blev det ännu roligare (varför ser man karaktärerna plötsligt så tydligt när man får veta facit av någon som kan?!!).

Småningom började det bli dags att knalla vidare mot Grävlingholmen – ännu kändes hoppet om svartpannad törnskata inte ute. Gulärlor och buskskvättor kunde obsas i mängd på väg dit liksom en och annan ängspiplärka. En gråhäger flög förbi liksom en trana. Väl på Grävlingholmen togs dagens första fika. Under rasten sågs ett helt gäng steglitsor borta i tistelbestånden öster om södra maden och oväntat även en födosökande göktyta i buskarna alldeles bakom oss.

Onsdagsrunda2-20100707 Onsdagsrunda1-20100707

Rast på Grävlingholmen. Foto: Gunnar Hesse.

Styrkta av fikat fortsatte marschen och på ängen strax förbi Broholmen kunde vi notera ytterligare en bivråk – denna gång på rätt långt håll. Även ett par havstrutar drog förbi åt sydväst liksom en gråtrut.

Klosterbacken rundades och som vi hoppades kunde gärdsmyg, bofink, rödhake och kungsfågel höras på baksidan. När vi kommit runt berget till utsiktspunkten mot Södra maden togs nästa rast och en preliminär artgenomgång stannade på 56. Vi anade att fler arter skulle tillkomma och mycket riktigt sågs en lärkfalk jaga en stund i söder när vi gick tillbaka mot Grävlingholmen.

Onsdagsrunda3-20100707

Aspglansbagge, en vanlig insekt vid Klosterbacken. Foto: Gunnar Hesse

För att komplettera dagens artlista klättrade de flesta i sällskapet också så småningom upp på Midsommarberget. Härifrån sågs rätt många krickor på Kustasidan och två kullar knipungar födosökte i klarvattnen utanför berget. Vägen tillbaka till Örsta gick via Tältplatsen där gulsparv och grönfink kunde plockas med på listan som till slut stannade på 62 arter. Det borde i sig vara en bra summa för juli men framför allt fick vi många kul obsar. Rovfåglarna var ganska väl representerade med 6 arter (utöver ovanstående ett par ormvråkar men inga hökar). Dagens clou var nog ändå den fina 1K småfläckig sumphöna som fick kompensera för den flyktade svartpannade törnskatan.

Vid tangentbordet: Tryggve Engdahl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.