Den här månadsrundan kom att gå lite i obeslutsamhetens tecken. Anledningen var att väderprognosen länge talat om ett stort regnväder som skulle dra in från sydost. Frågan var bara när på dagen. Oraklen (SVT, yr.no, klart.se, osv.) gav inga tydliga svar och när nio tappra angarniter samlats vid Örsta såg det ändå ganska hyfsat ut. Mulet men inte speciellt kallt. Inget regn och svag vind. Raskt bestämde vi oss för att försöka gå runt hela sjöängen. Några vanliga arter hade redan kryssats inklusive en flock på åtta domherrar som slog till i en trädtopp uppåt Örstaskogen. Senaste veckan hade en mängd blå kärrhökar rapporterats och Björn hade på måndagen sett en förbidragande kungsörn så en viss förväntan anades i gruppen.
På Stefans förslag svängde vi upp till hällristningen för att ”hänga in” kungsfåglar och andra småtättingar som ”hängt” där sista tiden. Tråkigt nog hade de flesta hittat något annat ställe att ”hänga” – bara någon enstaka talgoxe och nötväcka hördes. Stillhet inför ovädret? Stefan visade oss sen hur man kunde ta en väg som går i kanten av hagen bakom hällristningen och komma ned på hästhagarna norr om tältplatsen. På väg mot Midsommarberget tickade arterna in i långsam takt utan några större sensationer men en trädkrypare gladde. Fortsatt stillhet. Även utsikten från berget präglades av stillhet. Ett knölsvanpar och ett 15-tal gräsänder rastade vid ”krickhålet” borta på Kustamaden. Snart kunde även en honfärgad skedand ses bland de andra änderna och en bläsand visade sig mycket kortvarigt. Bortåt Lundbydiket födosökte ett stort gäng kråkor och ett rejält uppflog kajor (kanske ett 70-tal) drog runt en stund nästan i formation. Björn hittade också en varfågel på maden utanför Klosterbacken. Mycket långt håll men sågs bra i tuberna. Nötskrikor flög i gles skytteltrafik och några grönfinkar drog förbi liksom en ensam gråsiska.
Snart blev det dags att gå mot Byksberget – vi skulle ju försöka gå hela vägen runt! En stunds spaning därifrån gav en sparvhök som lyckats reta upp kråkorna – den blev ganska bryskt bortjagad av den ilsknaste av dem alla – och en fjällvråk som Stefan fann rastande på en kraftledningsstolpe på andra sidan Åsta-åkrarna, samt fem sträckande storskrakar. Ungefär då började kaffetarmen suga hos en och annan, samtidigt som regnmolnen tornade upp sig. Beslut togs om fikapaus på Byksbergskullen innan det började regna. Lagom när vi satte oss kom dock regnet och en snål vind. Nytt beslut: Vi söker skydd i fågeltornet. Ryggsäckar på och rask marsch åt det hållet (därmed övergavs förstås den stolta planen att ta oss runt!). Framme vid tornet hade det nästan slutat regna så fikat kunde intas under tornet och i skydd av träden. Bästa fika-obs blev en korp som satte sig i en björk på Kustakullen. Snart satte sig en skata i närheten och även en kråka. Bra tillfälle att se att korpen är resen bland kråkfåglar!
Styrkta av fikat bestämde vi oss för att knalla vidare till Utloppet – det fick bli nå’n måtta på velandet! Ivrigt spanande och lyssnande efter skäggmes utanför Asphagen gav ingen utdelning men ett meståg drog förbi och tofsmes såväl som svartmes och kungsfågel kunde läggas till dagslistan. När vi närmade oss Hackstakullen kom dagens kanske roligaste obs: En familjegrupp på tio stjärtmesar drog småtjattrande förbi i skogbrynet. Näpet så det förslog och en tröst när regnet sakta men säkert tilltog igen.
Hackstakullen bestegs men spaning på dammen gav inte så mycket som en fjäder. På själva vallen satt dock tre steglitsor och käkade tistelfrön. Vid det laget regnade det rätt bra och alla var överens om att starta återtåget. Komna åter till tornet gjordes artgenomgång under detsamma. Antalet arter blev preliminärt 31.
Förnyad spaning från Midsommarberget förstås och en snatterandhanne bland gräsänderna visade sig liksom några honfärgade knipor. Slutligen kunde gråsparv adderas till dagslistan genom envist spanande i mörkret under takfoten (!) till lagården på Uppgården i Örsta.
Sålunda stannade artlistan denna regniga novemberrunda på 34 arter. Med tanke på väder och årstid är det nog en rätt normal summa. Inom parantes kan man tillägga att vi hade extra otur med vädret: Både måndagen och tisdagen liksom torsdagen och fredagen var strålande höstdagar….
Värd och skrivare: Tryggve Engdahl