Obsglädje och överraskningar på vårens andra Angarnexkursion!
Det hade varnats hela veckan för helgregn och kyla men när lördagen 24 april kom så glödde en smal morgonrodnad redan före halv sex. Många lockades upp och ut av det löftet och redan vid starten var vi 30 exkursionssugna som inte kom att bli besvikna. En stund senare hade StOF och Angarngruppens andra vårexkursion samlat drygt 40 deltagare – marsutflyktens kalla vind och relativa fågelfattigdom var tydligen redan glömd. Stefan Paulin och Lars Frankenberg hälsade välkommen och lotsade först tub- och kikartåget till Midsommarberget där Kalle Sjölund och Svante Söderholm tog emot med en inledande fin obs på den alfågelhona som stannade några dagar för att vänta in oss. Hon dök ofta men alla hann nog se henne.
Sedan hände allt slag i slag. Nästan alla sorters simänder dök upp här och var i sjöängen (gräs-, bläs-, sked-, stjärtand och krickor m.m. överallt); svarthakedoppingar vilade alldeles nedanför berget och sångsvan ruvade i en vasskant.
Från Byksberget skymtade en salskrakehane i sydväst – senare sågs den simma lugnt med två honor utanför Grävlingholmen. Även ett par årta fanns på plats på utmärkt obsavstånd. Skogssnäppor, enkelbeckasiner och storspovar (med en enda småspov i släptåg) for i luften och landade på lämpliga stolpar eller stubbåkrar. En gluttsnäppa hördes för den som kunde tyda anropet. En fiskgjuse arbetade sig metodiskt fram över våra huvuden och bruna kärrhökar svepte fram över vassen. Senare sågs även havsörnar och ormvråk långt bort.
Plötsligt kom fem ljungpipare in från söder och kunde sedan efter lite sökande beskådas i sina gyllene mantlar ute på nysådd och svart Åstaåker. Vid Klosterbacken klättrade bergfink och gråsiskor i en sälg och en sparvhök flög över. Efter en skogsrunda blev det artgenomgång – men just då kom en ensamt kryssande ladusvala rakt emot oss; senare ännu en över Lundbydiket samtidigt som en lappsparv jagades upp ur fjolårsgräset. Ibland hände det alldeles för mycket på en gång. Men vid artavprickningen blev det sammantaget drygt 70 arter på de fem timmarna – till slut kunde efter visst besvär även en skata läggas till dagslistan. Ännu än gång lyckades fåglar, guider och deltagare ordna en god propagandadag för fågelskådning!
Vi ses nog igen för den tredje vårrundan 16 maj – eller vid något annat tillfälle.
Ulf Linnell