Vinterfågelsafari i Vallentuna.
(Första onsdagsexkursionen (månadsrundan) med gamla och unga 50K+-are. Reds anm.)
Fjorton minusgrader och djup snö var det vid Angarn på morgonen för årets första onsdagsexkursion med gamla och unga 50K+-are. Vid samlingen vid Örsta beslöt de sju deltagarna därför att inte pulsa sjöängen runt utan ge sig ut på en mindre vinterfågelsafari i norra Vallentuna. Första stopp blev redan vid Kvarnen vid Brottby – men där fanns ’bara’ en hackande större hackspetthane, några koltrastar och två gråsiskor. På vägen upp mot Löttippen en kort stund senare upptäcktes dock en ung fjällvråk i ett träd nordost om Össeby-Garns kyrka. Efter en stund lyfte den (vråken) och gled vackert fram på ljusa vingar i den snöhöljda dalen. På Löt-tippen jämfördes och räknades kråkfåglar (minst 18 korpar, mängder med kajor och kråkor) medan ett par medelstora flockar med gråsiskor noga synades. Men ingen snösiska kunde säkras.
Efter kaffestopp på kall och hal sittplats vid Kårsta station gick rutten norrut via Backa till Rödby kvarn i ån söder om Sparren. Ett par steglitsor locklät vid Backa tillsammans med gulsparvar och grönfinkar. Vid kvarnen forsade det friskt bland iskristallerna: läge för strömstare! Men istället blev några överraskade gräsänder störda. Deltagarna fick trösta sig med rimfrost som gnistrade i buskar och träd.
Vid Kårsta kyrka såg gruppen en hel del för vykortslandskapet passande röda fåglar. Först sju domherrhanar som små lampor i en ek, sedan på ganska långt håll en på byväg hoppande misstänkt hämplinghane, som dock under eftersök i buskarna kring en fågelmatning befanns vara en mer förväntad vackert utfärgad gråsiskehane. En rosa nötskrika for också förbi och skrek. Efter att ha tagit in den medeltida miljön kring kyrkan gick färden tillbaka till Angarn via Vadadalen. Artgenomgången blev inte direkt långrandig, men alla verkade vara ganska nöjda med safarins tjugo arter.
2006-02-06 Ulf Linnell