Havsörnsstudier vid Löttippen.
Endast fyra 50K+-are träffades 1 november för den månatliga onsdagsträffen vid Angarn. Skälet var förstås ett överraskande morgonoväder med både blåst, snödis och få plusgrader.
Angarnssjöängen låg dold i snöglopp så gruppen beslöt att fara till Löttippen i Kårsta. Där guidade Hans-Georg Wallentinus och berättade både om anläggningen utifrån ett miljöperspektiv och om vilka fåglar som brukar häcka i dammar och skogskanter. Idag sågs ”sedvanliga” vintertipp-fåglar – hundratals med kråkor, kajor, korpar och trutar, men också en del tättingar. I en av dammarna fanns ett par knipor kvar och över oss sträckte storskrake, gräsand, kanadagås och sångsvan.
Men bäst av allt var fyra uppdykande havsörnar som under lång tid vilade i luften över våra huvuden och även rastade i grantoppar intill. På pedagogiskt lämpligt avstånd kunde tre olika åldersklasser på örnarna fastställas genom jämförande studier.
Färden fortsatte sedan till Sparren och Rödby kvarn norr om Kårsta, men där var det ganska fågelfritt. Dock en rastande varfågel och ett par grönsiskor i alarna runt kvarnen. Återfärden gick sedan via Kårsta kyrka och Vadadalen, men i den vinande blåsten förstärktes artlistan endast med några få arter, bland annat en större flock gulsparvar. Sammanlagt sågs i alla fall drygt 20 arter. Och kaffet smakade extra gott denna dag!
2006-11-10 Ulf Linell