Deltagarrekord på ”Antikrundan”!
Årets första exkursion, 3 januari 2007 ledd av Stefan Paulin, blev en formidabel succé. Hela 24 personer mötte upp vid Örsta för att starta årets kryssande. Vädret var strålande och solen sken från en klarblå himmel. Några som anlänt tidigt tyckte att det var lite blåsigt och tryckte utmed husväggen vid cafeét. Men som alltid när man väl kommer igång så kommer värmen fort. Den första obsen för dagen blev tre vackra hästar som lugnt stod och mumsade i vår färdväg. Hästarna hade smitit ur hagen och Hans-Georg fick ringa till ägarna.
När väl det första hindret var avklarat fick någon genast syn på en fjällvråk som vackert gled förbi. Färden fortsatte mot Midsommarberget. För ovanlighetens skull var det inte några större mängder fåglar som kunde påträffas. Dock kunde vi få en hastig skymt av sex sångsvanar som vände upp mot Ådalen. Ulf, som tydligen frös, tog nu täten mot Hackstakullen. På vägen dit hittades några nya sångsvanar men i övrigt var det ganska lugnt. Vi börja lite till mans tycka att det var tunt med fågelbeståndet -07.
Helt plötsligt ropar någon Ööööööööörn och pekar upp mot himlen. Någon trampar mig på foten och en annan halkar till och håller på att ramla i upphetsningen av att se fågeln. Var, var var skriker alla i mun på varandra. Kaoset är fullständigt! Till slut har alla kikarna uppriggade och riktade mot en havsörn som sakta kommer svepandes över Angarnssjöängen. På riktigt nära håll får vi betrakta denna majestätiska skönhet. Woow och ohhh, hörs bland skådarna. Enligt Hans-Georg är det en gammal kompis, vuxen eller näst intill vuxen (5K+), till honom som han sett tidigare. Vandringen upp till Hackstakullen går i ett nafs och alla pratar livligt om rovfågeln.
Stilstudie på havsörnen. Fågeln är adult eller nästan adult. Kvar finns några
mörka prickar på yttersta delen av några stjärtpennor. Vad som är speciellt med
denna fågel är att det finns en markerad svart fläck på de centrala pennorna
längst in mot stjärtroten som är större än vad som är vanligt. Den finns antydd
i den vänstra bilden. Sannolikt samma fågel har fotograferats av Dan Henriksson
för några dagar sedan lite längre österut. På den bilden framgår att fågeln är
ringmärkt.
När vi kommer upp på kullen börjar det som sedan skall fortsätta turen igenom.
En ivrig skådare tappar plötsligt sin tub med en ljudlig smäll i backen. Som tur
var gick det bra. Solen har nu börjat värma ordentligt och blåsten uppe på
kullen märks knappast. Några gråsiskor och grönfinkar räknas in. När vi närmar
oss Skesta hage åker nästa tubkikare i backen. Turen är med oss igen, den höll.
Samtidigt ropas korp, spillkråka och ett meståg ut. Ulf som hittills varit lugn
börjar öka takten och förkunnar att det är dags för fikapaus. Förslaget är
uppskattat och hela Angarngruppen slår sig ner i solskenet på en sydsluttning i
Skesta hage. – Kaffe och fåglar hör liksom ihop, säger Ulf och ler finurligt!
Efter pausen vill Stefan avsluta turen med en avstickare för att titta på en dubbeltrast. Ingen dubbeltrast så långt ögat kan se men väl en BOFINK. Förtjusta får en del av gruppen både se och höra bofinken högt uppe i en gran nära fågelmatningen. Efter idogt letande efter dubbeltrasten ger Stefan slutligen upp och bestämmer att det är dags för en artgenomgång och avslutande av turen. Ca 30 arter kan räknas in och det är gruppen mer än nöjd med. Exkursionen är slut och gruppen delar sig. De som beslutar att ta långa vägen runt Angarnsjöängen får nöjet att se en varfågel som sitter vackert placerad ute i vassen. Det nästan osannolika händer ytterligare en gång till. Pang, en ny tub går i backen. Den höll också! Innan vi skiljs åt för dagen lyckas Ulf tappa okularet till sin tubkikare men kan glädjande nog konstatera att den är oskadad. Var det någon som sade något om havsörnens förbannelse!
Tack Stefan för en lyckad Antikrunda!
2007-01-05 Text och foto: Gunnar Ahlgren