– vårfåglarna anfaller!
Tjugo deltagare samlades vid f.d. Naturum i Örsta – näst intill rekord. Under ledning av dagens värd, Stefan Paulin, tog vi oss till tältholmen för att eventuellt få höra den trädlärka som håller till där. Men lärkan lät inte höra sig. Däremot en hel del andra fåglar, inte minst flera dubbeltrastar som sjöng i skogen, men också var nere på marken och provianterade. Vi fortsatte till Midsommarberget, eftersom det ryktats om både det ena och det andra i sjöfågelväg under veckan som gått och som kanske kunde letas upp från berget.
Från Midsommarberget syntes som vanligt mängder med sothöns, bläsänder, krickor, gräsänder, viggar och knipor. Men också någon snatterand, en årthane och många skedänder. Efter lite letande kunde vi få se de gråhakedoppingar som rapporterats tidigare, svarthakedoppingar och smådoppingar. Till och med några rörhönor skymtade mellan starrtuvorna. En ladusvala drog förbi och en steglits satt en stund i en tall alldeles över våra huvuden. Från berget sågs också rödbenor och brushanar, liksom de obligatoriska viporna.
Överflygande tranor, foto: H-G Wallentinus och steglits, foto: Ulf Broander.
Ungefär samma arter syntes från Byksberget. Flera rörhönor sågs eller hördes, flera brushanar och rödbenor. Längre bort ytterligare någon årthane. Ett par gluttsnäppor hade hela morgonen proviaterat i vattenbrynet, men nu drog en flock på åtta exemplar förbi. Några enkelbeckasiner sågs också. Bland brusharna upptäcktes tre svartsnäppor och de lät också höra sitt karakteristiska tvåstaviga läte. Grågässen har börjat kläcka och vi såg minst sju familjer med 3 – 7 ungar, de allra flesta mycket unga. Det här var en sådan där morgon när allting hände slag i slag och starkt försenade kom vi fram till Grävlingholmen för obligatoriskt fika, som intogs med utsikt över södra maden. På vägen hade vi noterat ett antal vackert färgade gulärlehannar, ett antal ängspiplärkor och några sten- och buskskvättor.
Tranor obeserverade i flera grupper. Märkligt nog var det två olika grupper med tre fåglar i varje. Dessutom en fyrgrupp, som det såg ut bestående av två par.
Det hade nu blåst upp från norr och det blev ganska svalt. Därför fortsatte vi snart mot Klosterbacken för att fylla på artlistan med tättingar. Uppe på berget hade den första plantan av Adam och Eva börjat sticka upp, men tättingarna var det ganska dålig fart på. På norra sidan av Lingsbergsdiket ropade en mindre hackspett, en nötväcka for omkring på trädstammarna och en större hackspett trummade.
Artgenomgången gav omkring 70 arter, fullt godkänt för den tidiga majrundan och eftersom vi fått se även en del mindre vanliga arter så var också kvaliteten på arterna förhållandevis hög. För egen del fick jag ett nytt Angarnkryss, gråhakedopping, och ett antal nya årskryss.
Det fanns ofta flera intressanta arter att titta på samtidigt. Foto: H-G Wallentinus.
2007-05-03 Hans-Georg Wallentinus