– lite sommarstiltje
En klar himmel med en strålande sol fick bestämma dagens rutt. För att inte få för mycket motljus blev det Byksberget – Grävlingholmen – Klosterbacken. Trots att det nu är mitt i sommaren hade 22 deltagare samlats, varav en från Belgien och en från Massachusetts, USA. Redan innan vi kommit iväg från Örsta hade vi noterat brun kärrhök och grågås.
Dagens fokusgrupper var vadare och rovfåglar. Stora flockar av tofsvipa drog över strandängen och det var också gott om grönbenor. Något annat var knappast att vänta, eftersom grönbenorna har sin sträcktopp just nu. Andra vadare som stod på de blottlagda bottnarna utanför Byksberget eller dök upp ur vegetationen på andra ställen var rödbena, svartsnäppa, gluttsnäppa, större strandpipare och enkelbeckasin. En rätt normal artpalett för denna tid av året. Utanför Byksberget såg vi också en vattenrall med unge. En tärna flög förbi, men det blev faktiskt den enda måsfågeln under dagen. Två tranor höll som vanligt till i sjöängen, men dagens behållning från artsynpunkt var nog den unga storskarv kom flygande och rastade i sjöängen.
Rovfåglarna representerades, som vanligt, av flera bruna kärrhökar. Jag räknade till tre hanar, en hona och en eller flera ungfåglar. En lärkfalk drog förbi medan vi fortfarande inte hade lämnat Örsta. Åtminstone två olika fiskgjusar fiskade i sjöängen med gott resultat. Det såg ut att bli smågädda för flera av dem. Den ena drog i väg mot NV, den andra mot SO. Men sedan blev det mer sparsmakat på rovfågelssidan. Så småningom såg vi dock en familj ormvråkar med två föräldrar och en unge som snurrade över Åsta.
Betesdjuren med kalvar är på plats (t.v.). En törnskatefamilj satt ibland
pedagogiskt uppradad – bara att sätta ner tuben. Foton: Titti Rudert.
Det var över huvud taget ganska dåligt med mindre tättingar. Sävsparv sågs vid Lundbydiket och en lövsångare varnade när vi tog förmiddagsfika på Grävlingholmen. Inte ens i skogen bakom Klosterbacken var det någon aktivitet att tala om. En av dagens behållningar var dock en familj törnskator som följde oss från Grävlingholmen till Midsommarberget. Det fanns också ungar av stenskvätta och buskskvätta i det här området. Ett fåtal gulärlor kunde räknas in.
Artgenomgången vid Klosterbacken gav 45 arter, men vi såg ytterligare tre arter på vägen tillbaka. Den mest remarkabla, åtminstone för våra utländska gäster, var den gamla havsörn som visade upp sig över Lappdal. Dagens artsiffra, 48 arter, ska jämföras med förra årets augustirunda som gav 47 arter.
Vår amerikanska gäst, Deborah Kearns, välkomnar alla som besöker Bostonområdet att ta kontakt med henne, så förmedlar hon kontakten med en bra fågelguide. Webbmaster har adresser. Hon rekommenderade att vi tittar in på deras hemsida: http://www.massbird.org.
2007-08-01 Hans-Georg Wallentinus