På förmiddagen 7 oktober startade ett antal medlemmar under ledning av Hans-Georg Wallentinus och Lars-Gunnar Bråvander nedresan till Öland för några, förhoppningsvis, fina fågelskådardagar. Resan gjordes i en hyrd minibuss och milt, vackert väder gjorde färden behaglig. Det bestämdes att, i det sista kvällsljuset, åka mot Ottenby för att om möjligt få syn på två prärielöpare som varit stationära utefter vägen mot Södra udden. Stoppet vid Hahns fiskestugor blev lyckosamt. En av prärielöparna plus två brushanar sprang omkring i gräset födosökande inom 20 m från vår obsplats på vägen. Mycket nöjda med resans start, åkte vi till vandrarhemmet Södra bruket vid Degerhamn.
Andra dagens aktiviteter startade långt innan det blivit ljust. Nu gällde det några timmars skådning vid Södra udden. Vädret var vackert men tyvärr var vindriktningen inte den optimala. Frisk nordvästan tryckte ut stora delar av sträcket från land. På avstånd men ibland hyggligt nära kunde vi se stora flockar med ejdrar, prutgäss och vitkindade gäss dra mot syd eller sydväst.
Taigasångare hade rapporterats från Stenåsabadet. Vi for dit och där kunde man inte undgå att hitta rätt plats. Här fanns ett större antal skådare samlade med blickar och kikare riktade mot några buskar. Efter någon timmes väntan och letande kunde taigasångaren ses en kort stund. En del skådare hade senare turen att få en bättre glimt och även höra locklätet från fågeln. Resten av eftermiddagen tillbringades vid Sebybadet och söder därom. Här fanns en stor mängd vadare, i huvudsak kärrsnäppor, men även större strandpipare, några små- och kustsnäppor samt kustpipare.
Traditionsenligt började vi tredje dagens skådning på Södra udden. Framförallt var det, från sydost inkommande vitkindade gäss, som gick ned för rastning på Schäferi-ängarna. En större piplärka hade upptäckts i gräset öster om parkeringsplatsen. Efter en del väntan och letande och sökande, kunde alla få del av denna sibiriska gäst. Nu behövde vi bara vända på oss för att inkassera ytterligare en fin obs. En prutgås av den svartbukiga rasen, betade på ängen mot Västrevet.
Nästa larm att hantera kom från Kalvhagen strax söder om Mörbylånga. Här hade en nilgås iakttagits och den var vi sugna på att se. Den höll sig dock gömd i en vassvik när vi kom fram. Men efter en stunds väntan kom gåsen framsimmande så att den kunde beskådas av alla på plats. Dagen avslutades vid Ottenby. Ett larm om en sydsträckande bredstjärtad labb, kom från en lokal en bit norröver. Enligt beräkning borde den passera udden inom en kvart. Och där kom den, visserligen svårsedd i det försämrade kvällsljuset, förbi på östra sidan, rundade udden och kunde sedan i motljuset från den nyss försvunna solen, beskådas när den jagade gråtrutar under någon minut.
Fjärde dagen startade vi återigen skådningen i gryningen vid Södra udden. Det som tilldrog sig mest intresse var en sen gulärla, som så småningom bestämdes till den östliga rasen feldegg.
Under onsdagen hade larm gått om en tärnmås som befann sig i en sjö nära Växjö. Vi diskuterade om vi redan då skulle dra dit, men bestämde oss för att lämna vandrarhemmet i städat skick på torsdagsmorgonen och starta hemfärden direkt. Den lilla högarktiska måsen kunde ses en bra bit ute i sjön, där den flög fram och tillbaka snappande efter insekter på vattenytan. Den hade lite senare vänligheten att komma närmare och därmed kunde vi avsluta exkursionen med en riktig delikatess.
Våra dagar på Öland gav en fin artlista omfattande 118 arter. Bilder från resan.
2007-11-09/Stefan Paulin