– Är vi månne inte i Abisko?
Kallt, en snål nordan, regn, det är ungefär vad jag så här års förknippar med Abisko. Bara med den skillnaden att i Abisko byter det väder en gång i kvarten. Inte så i det här fallet. Trots vädret hade 17 deltagare tagit sig till Örsta denna morgon, inklusive Stefan Paulin som ledde gruppen. Även han var tydligen tagen av dagens väder och föreslog en snabb vandring moturs runt sjöängen.
Spaningen från Midsommarberget gav inte så mycket, även om någon såg en smådopping. Det är katstrofalt få skrattmåsar i sjöängen och av svarthakedoppingarna syntes inte ett spår. Dock seglade tre honor och två hanar brun kärrhök över vassarna och vid ett tillfälle fiskade tre gjusar över mittdiket. Trastsångaren utanför tornet hördes lite svagt, så vi tog oss närmare för att lyssna in den. Därefter fortsatte vandringen mot första längre stoppet, Hackstakullen. På vägen kunde vi höra rördrommen samt flera vattenrallar. Nedanför asphagen fanns ett bo av större hackspett med ivrigt tiggande ungar.
På Hackstakullen togs en första fikapaus. Det har sällan varit en så rik blomning på betesmarkerna och det var fullt med tjärblomster där vi satte oss. Någon enstaka ormvråk syntes som hastigast och under vandringen mot Skesta hage såg vi också törnskata och gulärla. I Skesta hage noterade vi en entita i närheten av göktyteholken. Även här var den en rik blomning och vi hittade t.ex. den ovanliga ormbunken låsbräken.
Gyllingdungen gav inte så mycket, utöver en utflugen kull nötväckor. Andra paus gjorde vi nedanför Klosterbacken. Här sågs minst två stjärtmesar så det är nog en häckning i området i år också. I den täta skogen vid Lingsbergsdiket höll en utflugen kull gärdsmygar till. En förälder varnade ihärdigt, vilket ungarna inte verkade bry sig så mycket om. Längre upp längs stigen mot Olhamra sjöng två grönsångare. På Klosterbackens baksida blommade Adam och Eva för fullt, både röda och gula exemplar.
Bild saknas. Skogssnäppa och blåmesbo vid Grävlingholmen.
På Grävlingholmen hittades ett blåmesbo i en ihålig rönn och en skogssnäppa stod ute på maden tillsammans med gräsänder och snatteränder. Artgenomgång gjordes vid rastplatsen nedanför naturum. Det visade sig att vi sett eller hört hela 71 arter. Naturligtvis var det rekord för onsdagsrundan, där artantalet tidigare år legat på 55-65 arter.
2009-06-10 Hans-Georg Wallentinus