Lindholmens fågelmarker

– givande rundvandring med Angarngruppen

Angarngruppens traditionella vandring Lindholmen – Angarn har lagts om till en vandring i Lindholmens fågelmarker. Premiärvandringen var lördagen 18 maj med samling och avslut  vid Lindholmens station.

x5290

Pingstaftons morgon samlades ett förväntansfullt skådargäng vid Lindholmens station. Foto: Gerhard Makowsky

Under Kjell Erikssons mycket kunniga ledning gick gruppen mot Storsjön. Rödvingetrast, blåmes och ringduvor hördes. I de täta häggsnåren och rotvältorna utefter stigen till Storsjön fanns gärdssmyg och svarthätta. Svarthättans sång överröstade till och med koltrastens.

Storsjöns brygga är en given observationsplats. Att komma ut på själva bryggan torrskodd  var en utmaning. Tack vare kreativa lösningar och hjälpande händer kunde hela sällskapet skåda från bryggan och också torrskodda angöra fast mark.

x2013 05 18_5305

Balansträning på hal stam. Foto: Karin Hendahl

Ute på bryggan såg vi en brun kärrhökshane som födosökte över vassen och vi hörde ett antal  sävsångare bekräfta sin närvaro. En sothöna simmade på vattnet, en fisktärna flög över och näktergalarna runt sjön började sjunga upp sig. mer och mer.

Från Storsjön gick vi upp på Vasakullen, en av Kjells givna skådarplatser. En bra skådardag kan han få ca 20-talet arter på 5 min men denna dag var inte optimal. Näktergalarna överröstade de flesta andra läten. Men en grå flugsnappare kunde observeraras.

x1387

Fågelrika alallen till Lindholmens Gård. Foto: Rolf Andersson

Vi gick vidare i den unika alallén upp  mot Lindholmens gård. En ljus fågel fångade vår uppmärksamhet – en parkand.

x1389

Parkand med sällskap. Foto: Rolf Andersson

I backen upp  mot Lindholmens gård lyssnade vi intensivt efter härmsångaren – en av dagens målarter. Vi brukade alltid höra den på vid denna tiden men inte idag.  För att ge oss förlängd möjlighet att få höra härmsångaren gick vi ”badstigen” in mot Lillsjön. Vid Lillsjön noterade vi knipa och större hackspet, domherre och björktrast.

Tillbaka i allén såg vi entita, steglits, svart/vit flugsnappare och – äntligen också tornseglare. En annan av dagens målarter. Ärtsångaren hördes från Storsjöns buskar när vi lämnat Lindholmens vackra gårdsbyggnader bakom oss, på vår vandring längs Häggtorpsvägen.

Kjell berättade att för ett antal år sedan var detta en säker ortolansparvlokal men inte på senare år. Vi skådade tofsvipa, gulsparv, trana, skogsduvor och hörde törnsångare. Fikarast på sydsidan av en åkerholme.

x2013 05 18_5314

Fikarast med fri sikt. Foto: Karin Hendahl

Där fick vi höra storspoven och till vår stora glädje också skåda den när den kom flygande nästan över våra huvuden.

Vi gick ytterligare en bit på Häggtorpsvägen. I traktorspåren observerade vi en sträng med små, små ”blåmusselskal”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hjälp med artbestämning emottages tacksamt. Foto: Karin Hendahl

Det visade sig att det var skal till små svarta sniglar. (Försökt få dem artbestämda via fotografi men det krävs ett skal för att göra en korrekt artbestämning.)

På returen observerade vi stenknäck vid Lindholmens gård. Vid artgenomgången på Vasakullen summerades 55 fågelarter och en mycket trevlig vandring i kultur- och fågelmarkerna.

x1407

Artgenomgång på Vasakullen. Foto: Rolf Andersson

Tack Kjell Eriksson för guidningen.

/2013 05 29 Karin Hendahl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.