– kärrsångarkonsert!
Precis som förra året så här års, så hade en sommargylling hållit till i Stora Ekhammaren några dagar innan månadsrundedags, men denna gång lades inte programmet om utan samling till junirundan skedde reglementsenligt vid Örsta. Innan dagens exkursionsguide, Stefan Paulin, tog hand om tjugotalet skådare, så gavs dock en snabb uppdatering om nötkreaturläget vid Angarnssjöängen. Flera vandrare hade nämligen rapporterats blivit stångade av kor och några hade dessutom behövt uppsöka läkarvård. Nu hade den huvudmisstänkta kossan tagits av daga och förhoppningsvis har därmed lugnet återvänt. Länsstyrelsen har satt upp nya skyltar, som manar till respekt gentemot kor och kalvar och absolut hundförbud.
Så tog Stefan kommandot och promenaden mot Midsommarberget kunde påbörjas. Väl uppe på berget kunde vi först konstatera, att Länsstyrelsen nu ordnat med tre rejäla bänkar däruppe och de provsattes kvickt. Ett välkommet tillskott! Tack! Inte så fasligt mycket liv på de öppna vattenytorna nu när häckningsbestyren är i full fart. En skedandshane, som redan höll på att rugga om! Ack, hur förgängligt det mesta är! Snatterand, en vigg (inte ofta sedd här så här års)och så gräsänder, krickor, knipor och sothönor. Mest glädjande observation från bergstoppen blev en grann svartsnäppa, som höll till strax utanför Byksberget.
Motsolsversionen gällde i dag, så nästa anhalt blev Utloppet i reservatets östra del och där steg blodtrycken ett tag, då en ljus och långbent vadare hittades i det gröna. Någon dammsnäppa ville det dock inte bli utan vi fick nöja oss med en gluttsnäppa, som ju är ganska trevligt det också. Övriga vadare blev skogssnäppa, mindre strandpipare, enkelbeckasin, rödbena och så naturligtvis tofsvipa. Rimligt glada över dessa fåglar, så var det så kaffedags och det på Hackstakullen i solskenet och den tilltagande junivärmen. Kvigorna höll sig på avstånd och törnsångaren underhöll.
Nu var vi så redo för dagens förmodade begivenhet nämligen kärrsångaren (sommargyllingen fick ursäkta, men den var en högoddsare vid det här laget). Jodå, några försiktiga strofer vid Ådalen fick mer än duga som förmiddagskonsert och så kom en tistelfjäril och förhöjde stämningen ytterligare.
Skesta hage tangerades bara denna dag, så efter ett kort uppehåll i hagens allra sydligaste del marscherade vi vidare till Stora Ekhammaren. Ingen sommargylling, men näktergal och därtill några tiotal meter väster om dungen, så satt minsann ännu en kärrsångare och konserterade!
Som mest tre lärkfalkar samtidigt kunde vi avnjuta under vandringen och bland övriga ”rovisar” utmärkte sig havsörnen och tornfalken.
Den andra kafferasten, som dessutom fick bli artgenomgång, ägde så rum i värmen och solskenet alternativt skuggan uppe på Klosterbacken, med en trädgårdssångare som bakgrundsmusikant. Bättre än en dag på jobbet!
På väg tillbaka hittades ännu blommande Adam och Eva samt årets första kamgräsfjäril.
En märklig företeelse under förmiddagen var flera flockar med duvor, främst ringduvor, som på låg höjd sträckte (?) från söder mot norr.
Artsummeringen hamnade på 68 arter, som är något över junimedelvärdet, men klart under rekordet på 79 arter från 2011. Här är hela listan.
En fin dag blev det och både folk och fä skötte sig, så dagen blev helt skadefri! Härligt!
Gunnar Hesse Bild Björn Nordling
Exempel på tistelfjäril via Nrm.