Blodröd ängstrollslända med munsbit. Foto: Björn Nordling
Kl 10 samlades 7 deltagare + jag själv vid Örsta för att se på sensommarens trollsländor. Trollsländeväder var beställt och så blev det. Soligt ska det vara och gärna hyfsat vindstilla och varmt. Allt stämde, det var bara att trollsländorna inte stämde. Vi gick västerut för att runda sjöängen. Så här dags på sensommaren brukar mängder av röda Sympetrum-arter, dvs ängstrollsländor kläckas, framförallt av de tre arterna blodröd, tegelröd och större ängstrollslända.
En timma gick, intet hände. En halvtimma till gick, men endast en obestämd mosaikslända av släktet Aeshna flög snabbt över oss. Vi ställde in oss på att fika vid NV änden av sjöängen. Där, vid en vattensamling bland alars dunkel patrullerade en blågrön mosaikslända! Varv efter varv visade den upp sig och alla fick se den bra på nära håll, då han nyfiket stannade till i luften för att skanna av oss eller för att tugga i sig något osynligt smått flygande. Vid samma vattensamling syntes också de två första blodröda ängstrollsländorna.
Vi tog vårt förmiddagsfika med trevliga pratstunder, därefter gick halva gänget tillbaka, medan undertecknad och resten vandrade runt sjöängen. Redan efter ett par hundra meter lossnade det. Ganska snabbt blev det full pott på alla fyra röda ängstrollsländor, inklusive den gulfläckiga som har sitt maximum redan i början av augusti! Ett par mosaiksländor for förbi, troligen starr- eller vassmosaiksländor men ett par bruna mosaiksländor visade sig.
När vi kom till NO sjöängsändan tittade vi lite noggrannare i gräset och på starrstrån och vi fick se flera vanliga smaragdflicksländor. Någon grön mosaikslända ville inte visa sig, men väl ett par stycken metalltrollsländor som kolibrilikt länge kan stå stilla i luften. Lite oväntat var där också en svart ängstrollslända, en art som annars föredrar myrgölar.
Promenaden fortsatte så längs den nästan helt uttorkade SÖ delen av sjöängen. Vi kom till en solbelyst hage med granskog i bakgrunden, som bjöd på ett riktigt skådespel med mosaiksländor med minst 30-talet individer fördelat på brun mosaikslända, starrmosaik- och den lite mindre höstmosaiksländan.
Mycket nöjda med 11 bestämda arter, kunde vi så promenera i mål vid Örsta! Kan nämnas att vi har ca 45 arter i Stockholms-området, men de har delvis olika flygtider och olika biotopval varför man på samma lokal kan räkna med att se max ca 15 arter på en dag.
Eric Renman