Månadsrunda 4 december 2013

– fest, folk å fågel

Årets decemberrunda började festligt med att Karin bjöd på kakor och glögg (alkoholfri!) vid samlingen vilket undertecknad tyvärr missade pga sen ankomst. Fånigt att komma för sent just den här gången! Hela 24 angarniter hade slutit upp i tämligen gråmulet vindstilla väder med 3-4 plusgrader och småregn. Regnet upphörde ganska snart. I sanning stor kontrast till förra decemberrundan där vi var tre personer i rena snöstormen!

DSC03637DSC03636DSC03635DSC03634S S Klicka

Vid samlingen informerade Stefan om Angarngruppens artrally som månadsvis ska utkämpas under 2014. Rallyt går i korthet ut på att samla poäng genom att komma bland de tio bästa varje månad i antal obsade arter. Dessutom, som ett extra delmoment, summerat antal arter vid Angarn räknat på årsbasis. Stefan delade också ut tävlingsreglerna i skrift till dem som ville ha. Efter detta och glöggen tog dagens värd Kjell Eriksson täten ner mot sjöängen. Själv hann jag ifatt sällskapet nere vid Midsommarbergets fågelmatning…

Nåväl, men fåglarna då? Jodå, redan på Örstaparkeringen hörde och såg några deltagare sidensvans som tyvärr resten av dagen gäckade oss. Vid matningen sågs som väntat blåmes, talgoxe, grönfink, större hackspett och gulsparv. Nötväckor hördes liksom tofsmes. En svartmes var också framme vid fågelbordet. Flera gäng kajor drog förbi åt nordost på sin dagliga turné från norra förorterna ut till jordbruksbygderna.

Småningom var det dags att spana lite från Midsommarberget. Innan alla hann dit sågs en gråhäger dra bort åt väster. Långt borta vid Sommarstugeområdet satt en svårsedd fjällvråk, dagens enda rovfågel, i en grantopp. Även den gick flera av oss bet på då den snart försvann i skogen. Fem fina adulta sångsvanar sträckte åt sydväst över sjöängen och långt borta över Kustaskogen drog två korpar i motsatt riktning. Allmän glädje när någon hittade dagens varfågel i en busktopp i sjöängen utanför Kustaåkern! För långt håll för handkikare men sågs fint i tuberna. Lite gråsiskor drog runt och en större flock satt en stund i en altopp väster om Stora Ekhammaren. Några domherrar på närhåll och några trastar på långhåll. Således rätt bra utbyte för december.

DSC03642

Det blev dags att vandra vidare mot Utloppet och ner genom skogen hördes åter tofsmes liksom en och annan kungsfågel. Även gärdsmyg obsades av ett par deltagare. Annars lugnt på fågelfronten mesta av vägen till Hackstakullen. Björn passade på att informera om fräsningsarbetena som gjorts. Vi kunde alla se hur öppen, jämn och fin maden söder om dammen blivit och vi hoppas att även vadarna kommer tycka så nästa år!

O

Så här års är det OK att ta genvägen över fördämningen vilket de flesta av oss tog fasta på. Fikapaus i Skesta hage lockade och sällskapet traskade på med gott mod. Dessutom glesnade molnen något och man kunde åtminstone ana var solen befann sig! På vägen fram till hagen flög en ensam stare över åt väster vilket tyvärr de flesta av oss missade. Uppifrån skogen hördes fasan och gröngöling.

Matningen i Skesta, för både fåglar och deras skådare, blev som sig bör både trevlig och stärkande. Talgbollar och fröautomater var trots det milda vädret välbesökta. Entita, trädkrypare och pilfink kunde läggas till dagens artlista.

R Färdigsnokat

Efter fikat kände de flesta sig beredda att fullfölja varvet runt sjöängen och vandringen återupptogs. Vägen förbi Ekhamrarna och Kusta bjöd inte på några större pulshöjare om man inte räknar en död snok vid Stora Ekhammaren som en sådan.

DSC03644 DSC03645

Nästa fikapaus togs vid foten av Klosterbacken varifrån vi kunde avnjuta en hel familj sångsvan, föräldrar och tre 1K, förstärkta av en onkel (?). De födosökte i diket ute på Södra maden. Vid det här laget kunde vi lite besviket konstatera att solen inte orkat bryta igenom utan att en sakta tätnande dimma istället tagit kommandot. Den fortsatta vandringen till Örsta gav både motion och stilla förvinterkänsla men fågelmässigt egentligen bara några steglitsor som avrundade artlistan. Den stannade om jag räknat rätt på 31 arter vilket trots allt är en bra siffra för december.

Vid tangentbordet Tryggve Engdahl

Foto Karin Hendahl/Björn Nordling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.