Naturvårdsdag 22 februari

DSC03763DSC03764        Vad gör de? (Klicka på bilden)

– inventering och reparation av holkar

Så var det slutet på februari igen och dags för den årliga inventeringen av Angarngruppens holkar runt sjöängen. Över hundra hyresrätter finns till förfogande och dessa rensas, repareras, sätts upp igen (ibland trillar de ner!) och hålförstärks vid behov.

Vid niosnåret lördagen den 22 februari samlades tio personer vid Örsta, där Björn Nordling tog befälet och ledde och fördelade arbetet. Två arbetslag blev det, varav det ena tog sig an södersidan av sjön med Örstaskogen, Tältholmen, delar av Midsommarberget, Asphagen och Hackstakullen som mål och vi andra tog oss billedes till Skesta hage för att jobba med holkarna norr om sjöängen, dvs förutom hagen också Stora Ekhammaren. Efter väl förrättat värv här, så bilade vi tillbaka till Örsta och fortsatte arbetet med holkar på Byksbergskullen och delar av Midsommarberget.

För vår del så var blott 55% bebodda och som vanligt övervägde talgoxar och blåmesar som hyresgäster, men vi kunde också med säkerhet konstatera häckning av både stare och svartvit flugsnappare. ”Göktyteholken” i Skesta hage hade varit ockuperad, men dessvärre inte av något göktytepar detta år utan av talgoxar. Lite ris lades in för att locka in tytan i vår (vi gjorde som fastighetsmäklare brukar göra, dvs stajlade hemmet!).

Ett litet och mycket välkommet vilomoment fick vi på Byksbergskullen, då en bläsgås hade siktats på åstaåkern och den ville vi naturligtvis alla se. Nytt februarikryss någonsin i denna del av landet för många!

Hjärtligt tack till alla som ställde upp! Gunnar Hesse

Resultatet

Det ”södra laget” – fem nyfikna holktömmare vimsade runt blad träden mellan Midsommarberget och Hackstakullen. Inte många holkar missades och ingen ramlade ner från stegen. Resultaten är inte alltid det förväntade och ibland blir man lite bedrövad när man finner misslyckade häckningar, ihjälfrusna holkgäster och döda ungar i olika lager. Mesarna lägger mycket arbete på att fylla det mesta av holken med mossa, andra gör det enkelt med två korslagda pinnar och lite fjädrar som pynt. De flesta häckningar verkar ändå lyckas. Så vi fortsätter oförtrutet med holkarbetet. Här är en sammanställning. /Björn Nordling

DSC03768DSC03767DSC03766

Knipägg Hackstakullen   Talgoxe/blåmesägg        Talgoxe övernattningsholk

Alla foton: Björn Nordling

Några kompletterande bilder från Kerstin Nordenadler.

DSCN4491 DSCN4495

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.